Alışveriş merkezlerinde kriz iletişimi üzerine bir değerlendirme
An evaluation on criss communication in shopping malls
- Tez No: 980769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Public relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz küresel ekonomik düzeninde, kapitalizmin etkisiyle hızla gelişen perakende sektörü, tüketim kültürünün en görünür mekânlarından biri olan alışveriş merkezleri aracılığıyla büyümesini sürdürmektedir. Alışveriş merkezleri, sosyalleşme, eğlence, ve kültürel faaliyetlerin yoğunlaştığı çok işlevli yaşam alanları haline gelmiştir. Bu çok yönlü yapıları sebebi AVM'ler, bulundukları bölgelerde önemli bir çekim merkezi haline gelmekte; bu durum da onları çeşitli kriz türlerine karşı savunmasız kılmaktadır. AVM'ler; doğal afetler, ekonomik krizler, terör saldırıları, güvenlik açıkları, altyapı arızaları, teknoloji kaynaklı kesintiler, sağlık krizleri gibi farklı ölçek ve nitelikteki kriz durumlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tür krizlerin etkili şekilde yönetilememesi, alışveriş merkezlerinin kurumsal itibarını, sürekliliğini ve finansal istikrarını ciddi bir şekilde tehdit edebilmektedir. Bu nedenle kriz yönetimi ve özellikle kriz iletişimi, AVM'lerin yönetimsel olarak sürdürülebilir olmaları açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Bu tez çalışması, alışveriş merkezlerinde kriz iletişimi süreçlerini çok boyutlu bir yaklaşımla ele almayı amaçlamaktadır. Özellikle kriz öncesi hazırlık aşaması, kriz anında yürütülen iletişim stratejileri ve kriz sonrasında gerçekleştirilen değerlendirme faaliyetleri, alışveriş merkezi yöneticilerinin bakış açısıyla kapsamlı şekilde analiz edilmiştir. Çalışma Türkiye'de faaliyet gösteren alışveriş merkezlerinin krizlere karşı ne derece hazırlıklı olduğunu, benimsedikleri kriz yönetim stratejilerini ve yöneticilerin kriz iletişimine yönelik algılarını ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak yürütülmüş olup, Türkiye genelindeki çeşitli AVM'lerde görev yapan yönetici düzeyindeki katılımcılarla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, kriz iletişimi süreçlerine ilişkin mevcut uygulamaları ve karşılaşılan zorlukları belirleme açısından önemli bulgular sunmakta; aynı zamanda krizlere karşı daha dayanıklı ve proaktif AVM yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In today's global economic landscape, the retail sector is growing rapidly under the influence of capitalism. Shopping centres are one of the most visible manifestations of consumption culture and are playing a key role in this growth. Shopping centres have become multifunctional living spaces where people socialise, have fun and enjoy cultural activities. Due to their multifunctional nature, shopping centres have become important attractions in their local areas, but this also makes them vulnerable to various types of crisis. They can be affected by natural disasters, economic crises, terrorist attacks, security breaches, infrastructure failures, technology-related outages and health crises, among others. If these types of crisis are not managed effectively, they can seriously threaten the corporate reputation, continuity and financial stability of shopping centres. Therefore, crisis management, and crisis communication in particular, are strategically important for the sustainable management of shopping centres. This thesis examines crisis communication processes in shopping centres from a multidimensional perspective. Specifically, it provides an in-depth analysis of the preparation phase before the crisis, the communication strategies implemented during the crisis and the evaluation activities carried out afterwards, as seen through the eyes of shopping centre managers. The study aims to reveal the extent to which shopping centres in Turkey are prepared for crises, the strategies they adopt for crisis management and managers' perceptions of crisis communication. The research was conducted using a quantitative questionnaire-based study with participants at manager level from various AVMs across Turkey. The resulting data provides valuable insights into current crisis communication practices and challenges and aims to contribute to the development of more resilient and proactive AVM management strategies in the event of a crisis.