Fussilet suresinin itikâdî, ahlâkî ve uhrevî bakımdan muhtevası ve kıraat farklılıklarının tefsire etkileri
The content of surah Fussilat in terms of faith, morality and the hereafter, and the effects of qiraat (Quran recitation) differences on tafsir
- Tez No: 980777
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Commentary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in mesaj bakımından derin ve kapsamlı sûrelerinden biri olan Fussilet, tevhîd, nübüvvet ve âhiret gibi temel inanç esaslarının yanı sıra bireysel sorumluluk, ahlâkî duyarlılık ve âhiret bilincine dair vurgularıyla dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Fussilet sûresinin itikâdî, ahlâkî ve uhrevî boyutlarını tahlil etmekte; bu muhtevanın anlaşılmasında kıraat farklılıklarının tefsire etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada betimleyici yöntem esas alınmış; klasik tefsir ve kıraat kaynakları ile çağdaş literatürden faydalanılarak konu çok yönlü olarak ele alınmıştır. Tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tefsir ilminin konusu, tanımı ve tarihsel gelişim süreci ile kıraat ilmi ve temel kıraat âlimlerine dair genel bir çerçeve sunulmuştur. İkinci bölümde Fussilet sûresinin genel özelliklerine, nüzûl sebebi, isimleri ve faziletine yer verilmiş; ardından sûredeki itikadî, ahlâkî ve uhrevî temaları üç ana başlık altında detaylandırılmıştır. Bu muhtevanın daha iyi kavranmasına katkı sağlayan kıraat farklılıkları örnekler üzerinden analiz edilerek çalışmaya son verilmiştir. Sonuç olarak, Fussilet sûresinin bireyin inancını, ahlâkını ve âhiret anlayışını inşa eden yönüyle bütüncül bir mesaj sunduğu; kıraat farklılıklarının ise bu mesajı zenginleştiren anlam katmanları oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the theological, ethical, and eschatological content of Sūrat Fuṣṣilat and to examine the impact of qirāʾāt (variant readings) on the understanding of this content. As one of the thematically rich chapters of the Qur'ān, Sūrat Fuṣṣilat emphasizes essential beliefs such as tawḥīd (divine unity), prophethood, and the Hereafter, while also highlighting individual responsibility, moral consciousness, and eschatological awareness. The study adopts a descriptive method and draws upon both classical tafsīr and qirāʾāt sources as well as contemporary literature in a multi-dimensional approach. The thesis consists of two main chapters. The first chapter presents an overview of the discipline of tafsīr, its definition, subject matter, and historical development, along with a general introduction to the science of qirāʾāt and major qirāʾa scholars. The second chapter addresses the characteristics of Sūrat Fuṣṣilat, its causes of revelation (asbāb al-nuzūl), its names, and its virtues. Subsequently, the sūrah's theological, ethical, and eschatological dimensions are examined under four main headings. The analysis concludes by highlighting examples of qirāʾāt differences that contribute to a deeper understanding of the sūrah's message. As a result, the study finds that Sūrat Fuṣṣilat offers a holistic message that builds belief, ethics, and eschatological awareness in the individual, and that qirāʾāt variations enrich this message by adding deeper layers of meaning.