Impact of Clinical Pharmacy Services in Elderly Patients: A Systematic Review.
Yaşlı Hastalarda Klinik Eczacılık Hizmetlerinin Etkisi: Sistematik Bir İnceleme
  1. Tez No: 980828
  2. Yazar: GLORIA NNADWA ALHASSAN
  3. Danışmanlar: ASSOC. PROF. DR. Abdikarim Abdi
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, İlaçla ilgili problemler, Klinik eczacı, Eczacı liderliğinde müdahale, Polifarmasi, Elderly, Drug-related problems, Clinical pharmacist, pharmacist-led intervention, poly-pharmacy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Özet Klinik eczacılar, ilaç dağıtımından hastaların sağlığının ve ilerlemesinin izlenmesine, tedavilere verilen yanıtın optimize edilmesine kadar çok çeşitli hizmetler sunarak sağlık sisteminde önemli bir rol oynamaktadırlar. Aynı zamanda, güvenliği sağlamanın ve ilaç-ilaç etkileşimlerini yönetmenin yanı sıra, nihayetinde hastalarının sağlığı ve esenliğinden sorumlu olan ilaç uzmanlarıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), klinik eczacıların daha iyi farmasötik bakım ve karar alma süreçleri sağlayabilmesi için çeşitli rolleri tanımlayan 8-yıldızlı Eczacı Modeli'ne sahip olmalarını önermektedir. Fresco ve ark. (2015), yaşlanan nüfus ve kronik hastalıkların artan yaygınlığı nedeniyle son yıllarda ilaç kullanımında artış meydana geldiğine dikkat çekmektedir; bu iddia, mevcut çalışmada da bir bulgu olarak rapor edilmiştir. İlaçla ilgili problemler (DRP'ler), özellikle yaşlılarda yaşam kalitesinin düşmesine, morbidite ve mortalitenin artmasına neden olmaktadır. Çeşitli araştırmalar, klinik eczacıların DRP'leri etkin bir şekilde tanımlayıp önleyebildiğini ve problemi çözmek amacıyla farklı müdahale yöntemleri önerdiğini göstermiştir. Ayrıca, bazı makul çalışmalar hastanede kalış süresinin kısalması, daha az DRP ve daha az hastalık olayı gibi somut klinik sonuçlar üzerinde olumlu etkiler bildirmiştir; ancak Blixet ve ark. (2007) tarafından da önerildiği üzere, daha geniş hasta popülasyonlarını içeren ve birden çok merkezden veri toplayan çalışmalar yapılmalıdır. Çoklu ilaç kullanımının yüksek yaygınlığı ve yaşa bağlı farmakokinetik ile farmakodinamik değişiklikler, yaşlı yetişkinleri ilaçla ilgili problemlere karşı savunmasız hale getirmektedir. Sonuç olarak, klinik eczacıların sağlık hizmetlerine dahil olmaları ve müdahalelerinin geriatrik yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair yeterli kanıt bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract A Clinical pharmacist carry an important role in the healthcare system providing services that range from dispensing medications, to monitoring patient health and progress and optimize their response to medication therapies, while assuring safety and managing drug-drug interactions. They are drug experts ultimately concerned about their patients' health and wellness. The World Health Organization (WHO) propose that a clinical pharmacist should possess an 8 -star Pharmacist model which describe various roles of pharmacist in providing better pharmaceutical care and decision making. Fresco et al.(2015) bring to notice that the aging population and the increasing prevalence of chronic diseases have led to the increased use of medicines in the last few years. Fresco et al's claim is also reported as a finding in this current study. Drug-related problems (DRPs) result in reducing quality of life, morbidity and mortality most especially the elderly. Various researchers have proven that clinical pharmacist can efficiently identify and prevent DRPs, suggesting different way for intervention in order to solve the problem. Furthermore, some reasonable studies have reported positively the effects on hard clinical outcomes, such as reduced length of stay in hospital, fewer DRPs and fewer disease events However, more studies should be undertaken with larger patient populations, including patients from multiple sites as also suggested by Blixet et al. (2007). The high prevalence of multiple drug use combined with age-related changes in pharmacokinetics and pharmacodynamics makes older adults vulnerable to drug-related problems (DRPs). In conclusion, there is enough evidence that involvement and interventions of clinical pharmacists in health care positively influence Geriatrics quality of life.