Mekânda yapay aydınlatmanın insan algısı üzerine etkisi
The effect of artificial lighting in space on human perception
- Tez No: 980843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Algı, iç mekân, müze, aydınlatma, yapay aydınlatma, iç mekân algısı, Perception, interior, lighting, artificial lighting, indoor perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Aydınlatma duygu ve algıyı etkilediğinden farklı aydınlatma koşullarına verilen psikolojik ve fizyolojik tepkiler dikkate alınmalıdır. Bahsedilen çerçeve içerisinde konuyla ilgili yapılan araştırmalar ışığında kullanıcı-mekân-obje arasındaki algı etkisini çözümlemek önemli bir araştırma konusu olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırma yazısı bu ilişkiye değinerek özellikle sergileme (müze) mekânlarındaki aydınlatma biçimlerinin (doğal ve yapay) deneyimleyen ve deneyimlenen (insan ve mekân) ilişkisinde algı üzerindeki etkisini irdelemektedir. Müzeler, sadece sergilenen eserlerin değil, aynı zamanda ziyaretçilerin mekânla kurdukları ilişkinin bir parçasıdır. Bu çalışma, müze mekânlarındaki doğal ve yapay aydınlatma biçimlerinin, insan-mekân ve insan-obje ilişkileri üzerindeki algısal etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Aydınlatma izleyici/ziyaretçi ve sergilenen objeler arasında bağlayıcı bir görev üstlenir. İzleyicinin/ziyaretçinin doğal ve yapay aydınlatma biçimlerine göre mekân algısının nasıl değiştiği gözlemlenerek ve algıyı etkileyen aydınlatma tercihlerini irdeleyerek tasarım bilgisi oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
As lighting significantly influences emotion and perception, it is essential to consider the psychological and physiological responses elicited by different lighting conditions. Within this framework, analyzing the perceptual interplay between user, space, and object emerges as a critical area of architectural inquiry.This research article addresses the relationship between the experiencer and the experienced—human and space—by examining the impact of natural and artificial lighting strategies on perception within exhibition (museum) environments. The study aims to uncover how lighting design shapes spatial and experiential dynamics in these specialized architectural settings. Museums are not merely venues for displaying artifacts but serve as integral components of the relationship between visitors and the spatial environment. This study seeks to explore the perceptual impact of natural and artificial lighting strategies in museum spaces on the interplay between human-space and human-object dynamics. Lighting serves as a cohesive element, bridging the connection between the viewer/visitor and the exhibited objects. By analyzing how spatial perception evolves under different lighting conditions and examining the design choices that shape this perception, the research aims to contribute to a deeper understanding of lighting's role in architectural and spatial design.