Psikolojik sermayenin bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisi: Başarma ihtiyacı ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün rolü
The effect of psychological capital on individual creativity: The need to achi̇evement and the role of tolerance for uncertainty
- Tez No: 980853
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Bireysel Yaratıcılık, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Başarma İhtiyacı, Pozitif psikolojik sermaye, Psychological Capital, Individual Creativity, Intolerance of Uncertainty, Need of Archievement, Positive psychological capital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Endüstri 4.0 ile siber fiziksel sistemler yaygınlaşmış, belirsizlik çağı domine ederek tüm örgütsel süreçleri doğrudan etkilemiş ve etkilemektedir. Bu gelişmelere paralel olarak rekabetin küresel düzleme taşınmış olmasıyla işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı kazanmaları zorlaşmıştır. Bir örgütün insan kaynağını etkin kullanarak örgütsel performansını arttırması için, tüm örgütsel süreçleri iyileştirmesi ve inovatif fikirleri somut çıktılara dönüştürmesi gerekmektedir. Psikolojik sermaye bireylerin yoğun rekabet ve belirsizlik ortamında azim ve kararlılıkla çalışabilmeleri, yaratıcı fikirleriyle inovatif çıktılar yaratmalarına olanak tanıyan bir sermaye türüdür. Yaratıcı fikirleri yenilikçi çıktılara dönüştürme süreci rekabet üstünlüğü kazanmaya olanak tanımakla birlikte, sürdürülebilir bir başarının anahtarı olarak örgütlerin iş süreçleri üzerinde düzenleyici bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı psikolojik sermayenin bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisinde başarma ihtiyacı ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün rolünü incelemektir. Araştırma kapsamında bireysel yaratıcılığı etkileyen faktörler ele alınarak bu alanda çalışma yapmak isteyen teorisyenlere ve uygulayıcılara bir başlangıç noktası oluşturulması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, İstanbul'da çeşitli sektörlerde çalışan 468 kişi üzerinde anket çalışması uygulanmış olup, toplanan veriler SPSS 28.0 ve SMART-PLS 4.0 programları vasıtasıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre psikolojik sermayenin bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisinde başarma ihtiyacının kısmi aracılık rolü olduğu bulgusuna ulaşılmış olup; psikolojik sermaye ile bireysel yaratıcılık arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün ılımlaştırıcı rolüne rastlanmamıştır. Buna ilave olarak değişkenlerde demografik farklılıklar bulunmuştur: Psikolojik sermaye ve başarma ihtiyacı değişkenlerinin yaşla birlikte anlamlı olarak farklılaştığı; psikolojik sermaye düzeylerinin bankacılık ve finans sektörü lehine farklılaştığı, çalışma süresi ile psikolojik sermaye arasında anlamlı bir ilişki olduğu; başarma ihtiyacının kadınlar lehine farklılaştığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With Industry 4.0, cyber-physical systems have become widespread, dominating the age of uncertainty and directly affecting all organizational processes. Parallel to these developments, the shift of competition to the global level has made it difficult for businesses to gain a sustainable competitive advantage. In order for an organization to increase its organizational performance by effectively utilizing its human resources, it must improve all organizational processes and transform innovative ideas into concrete outputs. Psychological capital is a type of capital that enables individuals to work with determination and perseverance in an environment of intense competition and uncertainty, and to create innovative outputs with their creative ideas. The process of transforming creative ideas into innovative outputs not only enables organizations to gain a competitive advantage but also plays a regulatory role in their business processes as the key to sustainable success. The aim of this study is to examine the role of the need for achievement and intolerance of uncertainty in the effect of psychological capital on individual creativity. The study aims to provide a starting point for theorists and practitioners who wish to conduct research in this field by examining the factors that influence individual creativity. In order to do this, a survey was conducted on 468 individuals working in various sectors in Istanbul, and the collected data were analyzed using SPSS 28.0 and SMART-PLS 4.0 software. According to the analysis results, it was found that the need for achievement plays a partial mediating role in the effect of psychological capital on individual creativity; however, no moderating role of intolerance for uncertainty was found in the relationship between psychological capital and individual creativity. In addition, demographic differences were found in the variables: Psychological capital and need for achievement variables were found to differ significantly with age; psychological capital levels were found to differ in favor of the banking and finance sector; a significant relationship was observed between work duration and psychological capital; and the need for achievement was found to differ in favor of women.