Yeni teknolojiler ve silahlı çatışmaların dönüşümü: Askeri alanda yapay zekâ, blockchain, quantum sistemler, nesnelerin interneti, otonom ve robotik sistemler, elektronik harp, uzay teknolojileri ve biyolojik silahlar (KBRN) kullanımı
New technologies and the transformation of armed conflicts: The use of artificial intelligence, blockchain, quantum systems, the internet of things, autonomous and robotic systems, electronic warfare, space technologies, and biological weapons (CBRN) in the military domain
  1. Tez No: 980860
  2. Yazar: SELAHADDİN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri savunma, Geleceğin savaşları, Savaş, Savunma, Savunma sektörü, Teknoloji, Military defense, Future wars, War, Defence, Defense sector, Technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, savaşın tarihsel, teknolojik ve yapısal dönüşümünü inceleyerek, yeni nesil savaş teknolojilerinin ve stratejik kaynakların uluslararası sistemdeki güç rekabetine etkisini analiz etmektedir. Savaş, yalnızca askeri bir eylem olmaktan çıkarak siber, ekonomik ve teknolojik alanlara kaymış; bu durum savaşın tanımını ve sınırlarını kökten dönüştürmüştür. Özellikle stratejik mineraller (nadir metaller, kritik mineraller ve nadir toprak elementleri), yapay zekâ, yarı iletken teknolojileri ve yüksek teknoloji üretim zincirleri üzerinden şekillenen küresel rekabet, savaşın yeni biçimlerine zemin hazırlamaktadır. Çalışma, tarihsel bir arka planla birlikte savaş teknolojilerinin evrimini ortaya koyarken, Çin-ABD teknoloji savaşı gibi çağdaş örnekler üzerinden hegemonya mücadelesinin dönüşümünü değerlendirmektedir. Bu bağlamda savaşın yalnızca fiziksel değil; ekonomik, siber ve jeoekonomik düzlemlerde de sürdüğü ve bu yeni savaş biçimlerinin küresel güç dengelerinde yeniden yapılanmalara neden olduğu ileri sürülmektedir. Tez, nitel araştırma yöntemine dayalı olarak tarihsel analiz, vaka incelemesi ve içerik analizi teknikleriyle yapılandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the historical, technological, and structural transformation of warfare, examining the impact of next-generation military technologies and strategic resources on power competition within the international system. No longer confined to purely military action, warfare has expanded into the cyber, economic, and technological domains, fundamentally altering its definition and boundaries. In particular, global competition shaped by strategic minerals, artificial intelligence, semiconductor technologies, and high-tech supply chains is giving rise to new forms of conflict. Situating the evolution of military technologies within a historical context, the study evaluates the transformation of hegemonic struggle through contemporary examples, such as the U.S.-China technology war. It is argued that warfare is now waged not only on physical battlefields but also in economic, cyber, and geo-economic arenas, and that these new modes of conflict are inducing a restructuring of the global balance of power. Based on a qualitative research methodology, this thesis is structured through historical analysis, case studies, and content analysis.