Bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) görsel sanatlar dersinde öğrencilerin dijital destekli eskiz çizim becerilerinin incelenmesi: Biga örneği
Investigating digitally assisted sketching skills of students in visual arts classes at science and art centers (BILSEM): A case study of Biga
- Tez No: 980859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL KAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sketchbook, Dijital Çizim, Bilsem, Genel Yetenek, Özel Yetenek, Sketchbook, Digital Drawing, Science and Art Center, General Ability and Special Talent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 2023/2024 Eğitim Öğretim Yılında Çanakkale Biga Bilim ve Sanat Merkezi'nde genel yetenek ve görsel sanatlar alanında öğrenim gören 10-13 yaş grubu üstün yetenekli öğrencilerin görsel sanatlar dersi ve seçmeli atölyelerinde eğitim alan öğrencilerin dijital destekli eskiz çizim becerilerinin incelenmesini amaçlanmaktadır. Araştırma eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Biga BİLSEM'de yürütülmüş ve nitel eylem araştırması deseni benimsenmiştir. Araştırma 9'u erkek 15'i kız öğrenciden oluşan toplam 24 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 3'ü resim yetenek alanında tanılanmış, 21'i genel yetenek alanı tanısı konulmuş ve görsel sanatlar dersine ilgileri doğrultusunda Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım ve Animasyon Atölyesi seçmeli dersine katılım sağlayan öğrencilerdir. Veri toplama sürecinde katılımcı yazılı soru cevap görüşme formu ve gözlem formu kullanılmış; sketchbook dijital çizim yazılımı ile temel seviyede yapılan uygulamalı eskiz çizim etkinliklerinin analizinde içerik analizi yöntemine yer verilmiştir. Çalışma bulguları, öğrencilerin dijital çizim araçlarını kısa sürede benimsediklerini, geleneksel çizim becerilerini dijital ortama aktarabildiklerini ortaya koymaktadır. Çizim tableti kalemi kullanarak, dijital araç gereç seçimi, dijital kâğıdı kullanıma açabilme becerileri, çizgi çeşitleri oluşturabilme ve tonlayabilme ile dijital renk çemberini kullanabilme gibi detaylara erişim becerileri, resim yetenek öğrencileri ve genel yetenek öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Görsel-uzamsal zekâ gelişiminin kritik bir evresinde bulunan bu yaş grubu öğrencileri, dijital destekli eskiz çizim etkinliklerinde yaratıcı ifade biçimleri geliştirebildiği ve dijital araçlara daha hızlı adapte olabildikleri gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, dijital çizim uygulamalarının geleneksel çizim tekniklerinin yanında, tamamlayıcı bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, sanat eğitimi etkinliklerinin dijital çizim uygulamalarıyla yeniden yapılandırılması ve görsel sanatlar öğretmenlerinin dijital çizim becerilerini geliştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the digitally supported sketching skills of gifted students aged 10 to 13 who are enrolled in the general ability and visual arts programs at the Çanakkale Biga Science and Art Center (BILSEM) during the 2023/2024 academic year. The research focuses on students participating in both visual arts classes and elective workshops within the center. The study was conducted during the second term of the academic year at Biga BILSEM and a qualitative action research design was adopted. The research was conducted with a total of 24 students, including 9 boys and 15 girls. Among the participants, 3 students were identified in the field of visual arts talent, while 21 were identified in the field of general intellectual ability. All students voluntarily participated in the elective course titled Computer-Aided Graphic Design and Animation Workshop, based on their interest in visual arts. During the data collection process, a written question-and-answer interview form and an observation form were used with the participants. With sketchbook digital drawing software, content analysis method was used in the analysis of applied sketching activities at the basic level. Skills such as selecting digital tools using a drawing tablet pen, enabling the use of digital paper, creating different types of lines and shading, and using the digital color wheel were carried out with students from both art talent and general talent groups. It was observed that students in this age group, who are in a critical stage of developing visual-spatial intelligence, were able to engage in creative forms of expression during digitally supported sketching activities and adapted more easily to digital tools. The findings of the study indicate that students quickly adapted to using digital drawing tools and were able to successfully transfer their traditional drawing skills to the digital environment. In this context, it is recommended that art education activities be restructured through digital drawing applications, and visual arts teachers' digital drawing skills be improved.