Ağız ve diş sağlığı merkezine müracaat eden hastaların koruyucu ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi düzeylerinin sağlık okuryazarlığı açısından incelenmesi
Investigation of the knowledge levels about preventive oral and dental health of patients applicable to oral and dental health center in terms of health literacy
  1. Tez No: 980866
  2. Yazar: HİCRAN BURUL TİYEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL CANKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız ve Diş Sağlığı, Sağlık Okuryazarlığı, Ağız Diş Sağlığı Okuryazarlığı, Oral and Dental Health, Health Literacy, Oral and Dental Health Literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Ağız ve diş sağlığı, bireylerin genel sağlık durumunun korunmasında kritik bir role sahiptir. Sağlık okuryazarlığı düzeyi yüksek bireylerin, koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamaları konusunda daha bilinçli davranarak ağız sağlığı sorunlarını önleyebileceği öngörülmektedir. Bu araştırmanın amacı, ağız ve diş sağlığı merkezine müracaat eden hastaların koruyucu ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgi düzeylerini sağlık okuryazarlığı açısından değerlendirmek ve bu konuda farkındalık yaratmaktır. Araştırma 2024 yılı Eylül ve Ekim aylarında İstanbul Topçular Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yürütülmüştür. Araştırma 845 hasta dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, Ağız ve Diş Sağlığı Bilgi Düzeyi Ölçeği, Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Ağız ve Diş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS v25.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, sağlık okuryazarlığı düzeyi yüksek bireylerin koruyucu ağız ve diş sağlığı bilgi düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Kadınlar, genç yaş grubu ve düzenli diş hekimine giden katılımcılar daha yüksek bilgi düzeyine sahiptir. Bu doğrultuda, toplumda ağız ve diş sağlığı okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması, özellikle düşük okuryazarlık düzeyine sahip gruplara yönelik hedeflenmiş bilgilendirme çalışmaları yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Oral and dental health plays a critical role in maintaining an individual's overall health.It is anticipated that individuals with a high level of health literacy can prevent oral health problems by being more conscious of preventive oral and dental health practices. The purpose of this research is to assess the knowledge levels of patients who visit oral and dental health centers regarding preventive oral and dental health in terms of health literacy and to raise awareness on this issue. The research was conducted at the Istanbul Topçular Oral and Dental Health Center in September and October 2024. 845 patients were included. Data collection tools included a sociodemographic information form, the Oral and Dental Health Knowledge Level Scale, the Health Literacy Scale, and the Oral and Dental Health Literacy Scale. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS v25.0 software package. The findings revealed that individuals with high health literacy had significantly higher levels of preventive oral and dental health knowledge. Women, younger age groups, and participants who regularly visit the dentist had higher levels of knowledge. In this regard, it is recommended that educational programs aimed at increasing oral and dental health literacy in society be expanded and targeted information activities be conducted, especially for groups with low literacy levels.