تأثير التكنولوجيا المالية والمخاطر التشغيلية على أداء الشركات: أدلة من المصارف الإسلامية في العراق
Finansal teknoloji ve operasyonel riskin şirket performansı üzerindeki etkisi: Irak'taki İslami bankalardan elde edilen kanıtlar
- Tez No: 980924
- Danışmanlar: الأستاذ الدكتور SAİM KAYADİBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal Teknoloji, Operasyonel Risk, Kurumsal Performans, Camel, İslami Bankalar, Financial Technology, Operational Risk, Corporate Performance, Camel, Islamic Banks
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı, finansal teknolojinin ve operasyonel risklerin kurumsal performans üzerindeki etkisini, Irak'taki İslami bankalara uygulamalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, betimleyici-analitik bir yaklaşım ve nicel bir tasarım benimsemiş olup, 24 İslami bankadan 386 kişilik çalışma evrenine dağıtılan anket yoluyla toplanan birincil verilere ve kamu yönetimlerinde görevli 193 yetkiliyi içeren örnekleme dayanmıştır. Ayrıca, 2017–2022 dönemini kapsayan on İslami bankaya ait 60 finansal raporu temsil eden ikincil verilere de başvurulmuştur. Veriler, finansal performansın Camel modeli ile ölçüldüğü SPSS 23 istatistik programı kullanılarak basit ve çoklu doğrusal regresyon modellerine göre analiz edilmiştir. Sonuçlar, finansal teknoloji ve operasyonel risklerin Irak İslami bankalarının finansal performansı (ROA) üzerinde anlamlı pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. Banka verimlilik oranı boyutunun finansal performans üzerinde anlamlı pozitif etkisi de gözlemlenmiştir. Buna karşın bazı Camel göstergeleri belirli bankalar için sınırlı bir konum sergilemiştir. Sermaye yeterliliği, varlık kalitesi, yönetim ve likidite oranları, finansal teknoloji ve operasyonel risk değişkenleri modele entegre edildiğinde ekonomik büyümeyi sağlamada kritik olmamıştır. Çalışma, Irak İslami bankalarının kârlılık ve müşteri hizmet kalitesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle bilgi teknolojisi ve modern teknik araçlara olan bağımlılıklarını artırmalarını önermektedir. Ayrıca sermaye risklerinin yönetilmesi ve yönetim etkinliğinin artırılmasının kârlılık dalgalanmalarını azaltmada önemi vurgulanmaktadır. Bunun yanı sıra, çalışma, finansal teknoloji sistemlerinin geliştirilmesi, operasyonel risklerin kontrolü ve performansın değerlendirilmesi için uluslararası bankacılık uzmanlığından yararlanılmasını önermektedir. Merkez Bankası'nın, finansal performansı artırmak için Camel modelini geliştirirken finansal teknoloji ve operasyonel risk değişkenlerini entegre ederek uluslararası deneyimleri örnek alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study aimed to investigate the impact of financial technology and operational risks on corporate performance with application to Islamic banks in Iraq. The study adopted a descriptive-analytical approach with a quantitative design, relying on primary data collected through a questionnaire distributed to a study population of 386 individuals from 24 Islamic banks with a sample of 193 officials in public administrations. It also relied on secondary data represented by 60 financial reports from ten Islamic banks covering the period from 2017 to 2022. Data were analysed using the statistical software SPSS.23 based on simple and multiple linear regression models, with financial performance measured according to the Camel model. The results indicated a significant positive impact of both financial technology and operational risks on the financial performance (ROA) of Iraqi Islamic banks. A significant positive effect of the bank efficiency ratio on financial performance was also observed, while some Camel indicators showed marginal positions for certain banks. Capital adequacy, asset quality, management, and liquidity ratios were not critical to achieving economic growth when financial technology and operational risk variables were integrated into the model. The study recommends enhancing Iraqi Islamic banks' reliance on information technology and modern technical tools due to their positive effect on profitability and customer service quality. It also emphasizes the importance of managing capital risks and improving management efficiency to reduce profitability fluctuations. Moreover, the study calls for leveraging international banking expertise in developing financial technology systems, controlling operational risks, and evaluating performance. It suggests that the Central Bank of Iraq emulate international experiences in developing the Camel model by integrating financial technology and operational risk variables to enhance financial performance.