تأثير الأتراك السياسي والأجتماعي في العصرين الأول والثاني في التاريخ العباسي (320-132/932-750)
İlk iki asrında Abbasi tarihinde Türklerin siyasi ve toplumsal etkileri 132-320/750-932
- Tez No: 701032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Turkish influence, Turks and Abbasids, Turkish social, political and military influence, Turks and caliphs
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
İslam tarihinde özellikle de Arap olmayan kavimlerin İslam'a girmesinden sonraları devlet yönetiminde nüfuzlarının arttığını görmekteyiz. İslam coğrafyası ve siyasetine en önemli ayak izi bırakan kavimlerin başında muhtelif ad ve kabileleri ile Türkler gelmektedir. Türkler, Abbasi hilafet sarayında siyasi karar mekanizmasını ele almayı başarmış ve daha sonraları Türk kökenli komutanlar ile askerleri sayesinde askeri kararlara da hâkim olmaya başlamış devlet yönetimini ele geçirmişlerdir. Siyasi ve askeri kararlara olan egemenliklerinin yanı sıra bu gruplar Abbasi toplumuna sosyal ve kültürel bakımından direkt etki edip, birer yabancı olarak girdikleri bu toplulukların asil bir parçası olmayı başarmış ve bir çok zamanlarda devlete olan bağlılıklarını göstermiş, ayrılıkçı gruplara karşı da gerekli olan savaşı vermelerinin yanında bir çok dış fetih ve savaşlara asker ve komutan olarak katılmıştır. Araştırmamızın konusu özellikle (132-320/750-932) yılları arasında Abbasi devletine hizmet veren Türk askerlerin, askeri, siyasi faaliyetleri ve Irak halkına o dönemdeki etkileri ele alınacaktır. Bu araştırmalarımda olaylara şahit olmuş tarihçiler ile çağdaş tarihçilerin fikir ve düşüncelerini karşılaştırmaya özen göstermiş bulunmaktayım. Anahtar Sözcükler; Türk Nüfuzu, Türkler ve Abbasiler, Türklerin Sosyal, Siyasi ve Askeri Etkileri, Türkler ve Halifeler.
Özet (Çeviri)
There have been many parties to influence and control in our Islamic history, especially after non-Arab peoples entered Islam, and the Turks were the most prominent ones who set a foothold in Islamic geography and politics with their various names and tribes. Palace of the Caliphate, and after a while they were able to control the military decision through their soldiers and leaders of Turkish origin, who later imposed their policy either through the Caliphs or through them directly as happened at the end of the Abbasid Caliphate era, and their control over the political and military decisions preceded their influence on the Abbasid society culturally And socially, they became an integral part of society after they were outsiders. They proved in many cases the extent of their loyalty to the state and their devotion to fighting the rebels who thought of separating from it. They also participated in wars and foreign conquests as leaders and individuals. The subject of the research focused on a limited period of time between (132- 320/750-932) and this is the period of the presence of the Turks in the Abbasid army, the state and the court, the period in which the state was based on the shoulders of the Turkish soldiers, and an attempt to merge the old writers who were eyewitnesses with the views of contemporary historians.