Çin'in yükselişinin Rusya'nın Orta Asya politikaları üzerindeki etkisi: Kazakistan örneği
The impact of China's rise on Russia's Central Asia policies: The case of Kazakhstan
  1. Tez No: 980929
  2. Yazar: ZÜLAL ÇINAR TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ÖZLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Orta Asya, Orta Asya politikası, Rusya, Çin, Kazakhstan, Central Asia, Central Asia policy, Russia, China
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'dan oluşan Orta Asya devletleri jeopolitik konumları ve sahip olduklarını zengin enerji kaynaklarıyla küresel güçlerin dikkatini çekmiştir. Rusya, tarihsel bağları kültürel bağları, güvenlik endişeleri gibi sebeplerle Orta Asya coğrafyasında nüfuzunu sürdürmeye çalışmaktadır. Çin'in ise yükselen ekonomisi ve artan enerji ihtiyacı yüzünden bölgeye olan ilgisi artmıştır. Bir Kuşak Bir Yol projesiyle Çin Orta Asya bölgesine enerji ve altyapı alanında yatırımlar yapmıştır. Orta Asya ve özellikle Kazakistan projenin kara bölümü için oldukça önemlidir. Bu gelişmeler doğrultusunda Rusya ve Çin arasında hem iş birliği hem de rekabet yaşanmaktadır. Bu tezde Çin'in yükselişinin, Rusya'nın Orta Asya politikalarını nasıl şekillendirdiği Kazakistan örneği üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the dissolution of the Soviet Union, the Central Asian states—comprising Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, and Tajikistan—gained their independence and have attracted the attention of global powers due to their geopolitical significance and rich energy resources. Russia seeks to maintain its influence in the Central Asian geography for reasons such as historical and cultural ties, as well as security concerns. Meanwhile, China's interest in the region has grown due to its rising economy and increasing energy needs. Through its Belt and Road Initiative, China has made significant investments in the energy and infrastructure sectors of Central Asia. The region, particularly Kazakhstan, is crucial for the overland portion of this project. These developments have led to both cooperation and competition between Russia and China. This thesis aims to demonstrate how China's rise has shaped Russia's policies in Central Asia, focusing on the case of Kazakhstan.