Şura-yı Devlete yansıyan şikâyetler bağlamında Konya'da idari yargı uygulamaları (1868-1909)
Administrative judicial practices in Konya in the context of complaints reflected in the council of state (1868–1909)
- Tez No: 980939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNDÜ ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Konya
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, 1868'den 1909'a kadar Konya'dan Şura-yı Devlete ulaşan 24 şikâyet sonucu ortaya çıkan davalar/problemler idarenin yargısal denetimi açısından ele alınmıştır. Böylece Osmanlı Devleti'nin modernleşme sürecinde devlet-halk/birey ilişkileri idari yargı bağlamında değerlendirilmiştir. Tanzimat'ın ilanıyla birlikte merkezi otoritenin güçlenmesi ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için yapılan düzenlemeler, Konya'daki yerel idarecilerle halk arasındaki ilişkileri etkilemiştir. Bu süreçte, adaletin sağlanmasında yaşanan aksaklıklar, idari yolsuzluklar, halkın adalet arayışı ve çıkar çatışmaları seçilen 24 örnek üzerinden irdelenmeye çalışılmıştır. Tezde çoğunlukla Osmanlı Arşivi Şura-yı Devlet kataloğunda yer alan birinci elden kaynaklar kullanılmış olmakla beraber dönemin anlaşılmasına katkı sunan ikinci elden kaynaklardan da faydalanılmıştır. Konya özelinde elde edilen bulgular, memurlara yönelik denetim mekanizmalarının giderek geliştiğini ve devletle halk arasındaki ilişkilerin daha da somutlaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis analyses the cases/problems arising from 24 complaints received by the Şura-yı Devlet from Konya between 1868 and 1909 in terms of judicial control of the administration. Thus, the relations between the state and the people/individuals in the modernisation process of the Ottoman Empire were evaluated in the context of administrative judiciary. With the declaration of Tanzimat, the strengthening of the central authority and the regulations made to ensure the rule of law affected the relations between local administrators and the public in Konya. In this process, the failures in the provision of justice, administrative corruption, the people's quest for justice and conflicts of interest are analysed through 24 selected examples. In the thesis, first-hand sources in the Ottoman Archive's Şura-yı Devlet catalogue were mostly used, but second-hand sources that contribute to the understanding of the period were also used. The findings obtained in the case of Konya show that the control mechanisms for civil servants gradually developed and the relations between the state and the people became more concrete.