Kaan Murat Yanık'ın romanlarında yeni tarihselcilik
New historicism in the novels of Kaan Murat Yanık
  1. Tez No: 980940
  2. Yazar: SALİH FEVZİ GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kaan Murat Yanık, Yeni Tarihselcilik, roman, edebiyat, kimlik, Kaan Murat Yanık, historical reality, novel, literature, identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kaan Murat Yanık'ın romanlarını Yeni Tarihselcilik açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada yazarın eserlerinde tarihsel olay, mekân ve kişiliklerin nasıl temsil edildiği; kurgu ile gerçek arasındaki ilişkinin ne şekilde kurulduğu sorgulanmıştır. Ayrıca çalışmada metin çözümlemesi ve karşılaştırmalı okuma teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, Yanık'ın romanlarında tarihsel unsurların yalnızca aktarım düzeyinde kalmadığını, aynı zamanda yeni bir estetik inşa aracı olarak kurgulandığını göstermektedir. Tarihsel gerçeklik, romanlarda hem bireysel hafızanın hem de toplumsal kimliğin şekillenmesinde işlevsel bir rol üstlenmiştir. Sonuç olarak, Kaan Murat Yanık'ın edebî üretiminde tarihsel gerçeklik, gerçeğin doğrudan temsili olmaktan ziyade yorumlayıcı ve dönüştürücü bir yapı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the novels of Kaan Murat Yanık in terms of historical reality. It investigates how historical events, places, and figures are represented in the author's works and how the relationship between fiction and reality is constructed. A qualitative research method was adopted, employing text analysis and comparative reading techniques. The findings indicate that historical elements in Yanık's novels are not limited to mere transmission but are also constructed as aesthetic devices. Historical reality functions as a significant element in shaping both individual memory and collective identity within the narratives. In conclusion, historical reality in Yanık's literary production is evaluated not as a direct representation of the past, but as an interpretive and transformative structure.