Tanzimat Döneminde Anadolu'daki yargı mensupları (1839-1876)
Judicial officies In Anatolia during the Tanzimat Period (1839-1876)
- Tez No: 980952
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Osmanlı Hukuku, Kadı, Nizamiye Mahkemeleri, şer'i ve örfi Hukuk, Yargı Reformu, Tanzimat, Ottoman Law, Qadi, Nizamiye Courts, Sharia and Customary Law, Judicial Reform
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1839 senesinde Tanzimat Fermanı'nın duyurulmasıyla birlikte Osmanlı Devleti hukuk sisteminde kapsamlı düzenlemelere gidilmiştir; şer'i ve örfi hukukun yanı sıra, modern özellikler taşıyan ceza, ticaret, nizamiye mahkemeleri kurulmuştur. Bu kapsamlı değişiklikler sonucunda, Osmanlı yargı teşkilatı bünyesinde görevlerini sürdürmekte olan naip, katip, kadı gibi yargı görevlilerinin yetki sınırları ve görev tanımları yeniden şekillenmiştir. Ortaya konulan bu çalışmada öncelikli olarak Osmanlı hukuk sisteminin tarih boyunca gösterdiği değişim ve gelişimler, örfi hukukun ve şer'i hukukun kuralları kapsamında değerlendirilmiştir. Sonrasında ise yargı teşkilatında yaşanan kurumsal değişim ve gelişim süreçleri ele alınmıştır. Bu çalışmanın ana amacı, Anadolu'da görev yapan yerel yargı mensuplarının görev alanlarını, yetkilerini, göreve geliş şekillerini, devletin taşrada temsil yetki ve biçimlerini analiz etmetir.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Tanzimat Edict in 1839, comprehensive reforms were undertaken in the legal system of the Ottoman Empire. In addition to Islamic and customary law, modern institutions such as criminal, commercial and nizamiye courts were established. As a result of these extensive changes, the authority limits and job descriptions of judicial officials such as katip and qadi working within the Ottoman judicial organization, were reshaped. This study primarily evaluates the transformation observed throughout history in the rules of the Ottoman law, particularly those of customary and Islamic law. It then examines the processes of institutional change and development within the judicial organization. The main focus of this study is the analysis of the duties, authorities, appointment procedures, and forms of representation of judicial officers serving in the Anatolian provinces, as well as how they represented the state in the countryside.