Kaotik ses şifreleme araştırılması ve uygulanması
Research and application of chaotic-based audio encryption
  1. Tez No: 980984
  2. Yazar: ANIL EMRE DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEM KASAPBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: ses şifreleme, kaotik şifreleme, veri güvenliği, kuantum sonrası, National Institute of Standards and Technology testleri, audio encryption, chaotic encryption, data security, post-quantum, national institute of standards and technology tests
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ses dosyalarının güvence altına alınması amacıyla geliştirilen yeni bir kaotik akış şifreleme yöntemini tanıtmaktadır. Geleneksel şifreleme yöntemleri, artan hesaplama gücü ve kuantum bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ile güvenilirliklerini yitirme riski altındadır. Kaotik sistemler ise, başlangıç koşullarına duyarlılıkları ve doğrusal olmayan dinamik yapıları sayesinde, modern şifreleme çözümlerine yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, kaotik sistemlerin çoklu ortam verileri üzerindeki etkinliğini incelemek ve ses şifrelemesi alanında hem teorik hem de uygulamalı çözümler sunmaktır. Kaotik akış şifreleme algoritması, rastgelelik ve gizlilik açısından geleneksel algoritmalara karşı çıkabilecek güçte bir yapı sergilemektedir. Özellikle tepe sinyal-gürültü oranı (Peak Signal-to-Noise Ratio - PSNR), entropi hesaplamaları ve National Institute of Standards and Technology (NIST) rastgelelik testleri ile değerlendirilmiş olan algoritmanın, ses dosyalarını çözülemez bir şekilde şifreleyebildiği gösterilmiştir. Tezde önerilen algoritmanın kuantum sonrası güvenlik tehditlerine karşı direnci, kaotik sistemlerin doğrusal olmayan yapısı ve kuantum hesaplama karşısında hızlı şifreleme kabiliyeti ile incelenmiştir. Ayrıca, şifreleme ve çözüleme süreçlerinde ortaya çıkan performans ölçütleri detaylı olarak analiz edilmiş ve önerilen çözümün veri gizliliği sağlama potansiyeli tartışılmıştır. Sonuçlar, geliştirilen algoritmanın hem teorik hem de pratik açıdan etkili bir şifreleme yöntemi olduğunu göstermektedir. Algoritmanın etkinliği, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında ortaya çıkan önemli avantajlarla desteklenmiştir. Bu tez, ses dosyalarının şifrelenmesi alanında yeni bir paradigma oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, introduces a novel chaotic stream encryption method developed for securing audio files. Traditional encryption methods are at risk of losing their reliability due to increasing computational power and advancements in quantum computer technologies. Chaotic systems, with their sensitivity to initial conditions and nonlinear dynamic structures, offer an innovative approach to modern encryption solutions. The primary objective of this study is to investigate the effectiveness of chaotic systems on multimedia data and provide both theoretical and practical solutions in the field of audio encryption. The chaotic stream encryption algorithm demonstrates a robust structure capable of competing with traditional algorithms in terms of randomness and confidentiality. The algorithm's capability to encrypt audio files irreversibly has been evaluated using Peak Signal-to-Noise Ratio (PSNR), entropy calculations, and the National Institute of Standards and Technology (NIST) randomness tests. The proposed algorithm's resistance to post-quantum security threats is examined based on the nonlinear structure of chaotic systems and their rapid encryption capability against quantum computations. Furthermore, performance metrics arising during the encryption and decryption processes are analyzed in detail, and the potential of the proposed solution to ensure data privacy is discussed. The results demonstrate that the developed algorithm is an effective encryption method both theoretically and practically. The algorithm's efficiency is supported by significant advantages compared to traditional methods. This thesis aims to establish a new paradigm in the field of audio file encryption.