Türk-Amerikan ilişkileri: 1927-1947
Turkish-American relations: 1927-1947
- Tez No: 981003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, ABD, Osmanlı Devleti, Türk-Amerikan İlişkileri, Turkey, Ottoman State, Turkish-American Relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
Özet
Türk-Amerikan ilişkileri, Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet'e uzanan süreçte siyasi, ekonomik ve stratejik dinamiklerle şekillenmiştir. Bu çalışma 1927-1947 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkileri tarihsel ve diplomatik perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Literatür taraması üzerinden yürütülen araştırmanın birinci bölümünde Osmanlı Devleti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında resmi ilişkilerin başladığı 1830 yılı ile diplomatik ilişkilerin kesildiği 1917 yılına kadar olan süreç ele alınmıştır. İkinci Bölümde diplomatik ilişkilerin kesildiği 1917 yılı ve yeniden başladığı 1927 yılları arasında yaşananlar ve 1927 yılı ile İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı olan 1939 yılına kadarki gelişmeler incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise 1939-1947 yılları arasındaki ikili ilişkileri kapsamaktadır. Çalışmada 1927 ve 1947 yılları arasındaki iki ülke arasındaki ilişkilere odaklanılmasının nedeni söz konusu dönemin Türkiye Cumhuriyeti açısından dış politikada çok taraflı açılımların şekillendiği bir evreye denk gelmesidir. 1927 yılı, Lozan Antlaşması sonrasında Türkiye ile ABD arasında resmi dostluk ilişkilerinin yeniden kurulduğu yılı temsil ederken 1947 yılı Truman Doktrini özelinde Türk-Amerikan ilişkilerinin Soğuk Savaş ekseninde yeni bir döneme girdiği tarihi eşiği ifade etmektedir. Tezde, bu iki tarih arasında gelişen siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler; diplomatik yazışmalar, arşiv belgeleri ve dönemin basın organları ışığında analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish-American relations have been shaped by political, economic, and strategic dynamics throughout the period spanning from the Ottoman State to the Republic. This thesis aims to examine the relations between the two countries between 1927 and 1947 from a historical and diplomatic perspective. The first part of the study, conducted through a literature review, covers the process from 1830, when official relations between the Ottoman Empire and the United States began, to 1917, when diplomatic relations were cut off. The second part examines the events that took place between 1917, when diplomatic relations were cut off, and 1927, when they were reestablished, as well as developments between 1927 and 1939, the beginning of World War II. The third part covers bilateral relations between 1939 and 1947. The reason for focusing on the relations between the two countries between 1927 and 1947 is that this period coincided with a phase in which Turkey's foreign policy was shaped by multilateral initiatives. The year 1927 represents the reestablishment of official friendly relations between Turkey and the US following the Treaty of Lausanne, while 1947 marks the historical threshold at which Turkish-American relations entered a new era within the Cold War axis, particularly with the Truman Doctrine. This thesis analyzes the political, economic, and cultural relations that developed between these two dates, considering diplomatic correspondence, archival documents, and press of the period.