Metanolün lucilia sericata (diptera: calliphoridae) gelişim evrelerine etkilerinin fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi(ftır) kullanılarak incelenmesi
Investigation of the effects of methanol on the developmental stages of lucilia sericata (diptera: calliphoridae) using fourier transform infrared (ftir) spectroscopy
- Tez No: 981040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KÖKDENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Benzen-metanol, Lucilia sericata, Benzene-methanol, Lucilia sericata
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Metanol, özellikle kaçak içki üretiminde yaygın olarak kullanılan, toksik etkileri yüksek bir kimyasaldır ve bu nedenle ölümle sonuçlanan vakalarda adli soruşturmaların önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmada, metanolün farklı dozlarının (450 µL, 900 µL, 1350 µL ve kontrol) üç farklı besiyerinde (ciğer, kalp ve kas) yetiştirilen Lucilia sericata (Meigen, 1826) (Diptera: Calliphoridae) bireylerinin yaşam öyküsü parametreleri, biyokimyasal içerikleri (protein, karbonhidrat ve lipit düzeyleri) ve dokularındaki biyomoleküler yapılar üzerindeki etkileri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ile analiz edilmiştir. Çalışma, 2024 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı'nda yürütülmüş olup, her deney grubu için 60 adet L. sericata larvası kullanılmıştır. Metanol konsantrasyonu arttıkça larva boyu ve ağırlığında azalma, larva ve pupa gelişim sürelerinde ise uzama eğilimi gözlemlenmiştir. Aynı şekilde, artan metanol dozlarında pupa sayısı, erkek ve dişi birey sayısı ile pupa ve erişkin ağırlıklarında anlamlı düşüşler kaydedilmiştir. Besiyerlerine göre biyokimyasal analizlerde; protein düzeyi ciğer dokusunda artarken, kalp ve kas dokularında azalmıştır. Karbonhidrat miktarı tüm dokularda azalma göstermiş; lipit düzeyi ise ciğer ve kalpte artarken kas da düşmüştür. FTIR ve türev spektroskopi analizleri, metanolün doz bağımlı olarak larva ve pupa evrelerinde biyomoleküler yapılar üzerinde yıkıcı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Pupa 3. dönem ve Larva 3. dönemlerde absorpsiyon şiddeti ciddi oranda azalmış; protein sekonder yapı bozulmaları ve lipid organizasyon kayıpları spektrumlara açık şekilde yansımıştır. Ciğer dokusu, her iki evrede de en yüksek duyarlılığı göstererek metanol etkilerine karşı en erken ve en yoğun yanıtı vermiştir. Adli entomoloji kapsamında değerlendirildiğinde, bu çalışma metanol maruziyetinin entomolojik deliller üzerindeki etkilerini hem gelişimsel hem de moleküler düzeyde ortaya koymakta; zehirlenme kaynaklı ölüm olgularında FTIR temelli analizlerin destekleyici delil üretmede kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Methanol is a highly toxic chemical widely used in the production of counterfeit alcoholic beverages, making it a significant factor in forensic investigations of fatal poisoning cases. In this study, the effects of different methanol concentrations (450 µL, 900 µL, 1350 µL, and control) on the developmental stages, biochemical composition (protein, carbohydrate, and lipid levels), and biomolecular structures of Lucilia sericata (Meigen, 1826) (Diptera: Calliphoridae) reared on three different substrates (liver, heart, and minced meat) were investigated using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The research was conducted in 2024 at the Department of Zoology, Faculty of Science and Letters, Ondokuz Mayıs University, with 60 larvae used per experimental group. As methanol concentration increased, larval length and weight decreased, while larval and pupal development durations were prolonged. Similarly, higher methanol doses led to significant reductions in the number of pupae, male and female individuals, and the weights of pupae and adults. Biochemical analysis showed that protein levels increased in liver-based diets but decreased in heart and minced meat groups. Carbohydrate levels decreased in all three substrates, while lipid levels increased in liver and heart but declined in minced meat. FTIR and derivative spectroscopy analyses revealed that methanol had dose-dependent destructive effects on biomolecular structures during both larval and pupal stages. In the third instar pupae and third stage larvae, significant reductions in absorbance intensity were observed, along with evident protein secondary structure disruptions and lipid disorganization. Liver tissue showed the highest sensitivity in both stages, displaying the earliest and most intense structural degradation in response to methanol exposure. From a forensic entomology perspective, this study demonstrates the impact of methanol exposure on entomological evidence at both developmental and molecular levels. The findings suggest that FTIR-based analyses can provide valuable supportive data in cases of methanol-related fatalities.