Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarında Türk kimliği inşası
The construction of Turkish identity in the novels of Hüseyin Nihal Atsız
  1. Tez No: 981065
  2. Yazar: HÜSEYİN ERARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atsız, Hüseyin Nihal, Kimlik, Kimlik inşası, Milliyetçilik, Türk dili ve edebiyatı, Türk romanı, Türkçülük, Yeni Türk edebiyatı, Atsız, Hüseyin Nihal, Identity, Identity formation, Nationalism, Turkish language and literature, Turkish novel, Turkism, New Turkish literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Hüseyin Nihal Atsız, Türk edebiyatı literatüründe önemli bir yer edinmiş; Türkçülük fikrini büyük bir özveri ve kararlılıkla savunmuş, edebî ve tarihî yönüyle pek çok Türk gencine fikrî zeminde rehberlik etmiş bir şahsiyettir. 1905 yılında İstanbul'da asker kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Atsız, Türk milletinin tarihindeki en çalkantılı dönemlerden birine tanıklık etmiştir. Osmanlı Devleti'nin çözülme sürecinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna uzanan bu geçiş süreci, onun fikir dünyasını derinden etkilemiştir. İmparatorluğun çok uluslu yapısından uzaklaşılarak millî kimliğin ön plana çıkarıldığı bu dönemde Atsız, Türk kimliğinin tarihsel köklerine ve kültürel değerlerine sahip çıkan düşünürlerden biri olmuştur. Kaleme aldığı metinlerde, Türk milletinin yeniden dirilişi için tarihsel bilincin ve kimlik farkındalığının ne denli önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu yönüyle Atsız, yalnızca bir edebiyatçı ve tarihçi değil; aynı zamanda millî kimliğin ideolojik düzeydeki savunucularından biri olarak da tarihe geçmiştir. Hayatının birçok evresinde zorluklarla mücadele etmiş; savunduğu düşünceler nedeniyle çeşitli cezalarla karşılaşmış, buna rağmen inandığı yoldan ve düşüncelerinden hiçbir zaman dönmemiştir. Bu duruşuyla, Türkçülük ideolojisinin en kuvvetli ve etkili figürlerinden biri hâline gelmiştir. Ele aldığı fikir yazıları, romanları, hikâyeleri ve şiirleri aracılığıyla Türk kimliği kavramını kuramsal, tarihî ve kültürel boyutlarıyla ele almıştır. Kurguladığı Türk kimliği inşasında edebiyatı etkili bir yöntem olarak kullanmıştır. Bu çalışmada, hem edebiyatçı hem de tarihçi kimliğiyle tanınan Atsız'ın romanları merkeze alınmış; romanlarında şekillendirdiği Türk kimliği anlayışı ve bu anlayışın temel argümanları üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma kapsamında, söz konusu kimlik kurgusunun tarihsel bağlamı, anlatı yapısı ve ideolojik yönleri ayrıntılı biçimde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Nihal Atsız occupies a significant place in Turkish literary history as a devoted and determined advocate of the Turkist ideology. Born in 1905 in Istanbul to a military family, Atsız lived through one of the most turbulent periods in Turkish history. The transition from the disintegration of the Ottoman Empire to the establishment of the Republic of Turkey deeply shaped his intellectual worldview. In this period, when the multi-ethnic imperial identity was being replaced by a national identity, Atsız emerged as a thinker who emphasized the historical roots and cultural values of Turkishness. In his writings, he frequently underscored the importance of historical consciousness and identity awareness for the revival of the Turkish nation. In this regard, he is remembered not only as a literary figure and historian but also as one of the foremost ideological defenders of national identity. Throughout his life, he faced various hardships and punishments due to his views, yet he remained steadfast in his beliefs. With this unwavering stance, he became one of the most influential figures of the Turkist ideology. Through his essays, novels, stories, and poems, he approached the concept of Turkish identity from theoretical, historical, and cultural dimensions. He employed literature as an effective means in the construction of this identity. This study focuses on Atsız's novels by examining the form of Turkish identity he constructed and the ideological elements underlying this construction. Within this scope, the historical context, narrative structure, and ideological aspects of the identity model he presents in his fiction are analyzed in detail.