Ülkelerarası kişilik özellikleri: Türkiye, İtalya ve Norveç örneği
Cross-cultural personality traits: The case of Türkiye, Italy and Norway
  1. Tez No: 981064
  2. Yazar: AHMED REZA NASERZADEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH VARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Somer Beş Faktör Kişilik Envanteri, Somer Five Factor Individuality Inventory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye, İtalya ve Norveç'te yaşayan üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerini kültürlerarası bir yaklaşımla incelemektedir. Temel kuramsal çerçeve olarak Beş Faktör Kişilik Modeli (FFM) kullanılmıştır. Çalışma kapsamında dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk, deneyime açıklık ve duygusal denge (nevrotiklik) olmak üzere beş temel kişilik boyutu değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul Topkapı Üniversitesi, İtalya Kore Enna Üniversitesi psikoloji öğrencilerini ve Norveç'teki Handelshøyskolen BI Oslo İnsan Kaynakları, Örgütsel Psikoloji ve Yönetim, Norges teknisk-naturvitenskapelige Üniversitesi Hemşirelik bölümü, OsloMet Üniversitesi Sosyal Hizmet ve İnşaat Mühendisliği, Høyskolen Kristiania, Fizyoterapi ve Høgskulen på Vestlandet üniversitesi ekonomi ve yönetim bölümündeki yaşları 20 ile 25 arasında değişen toplamda 119 üniversite öğrencisi bireyler oluşturmaktadır. Veriler, her ülkenin kendi diline uyarlanmış 44 maddelik Beş Faktör Kişilik Envanteri (BFI-44) ile toplanmış ve IBM SPSS Statistics 27 programında t-testi, ANOVA ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular, Norveçli öğrencilerin duygusal denge ve sorumluluk boyutlarında daha yüksek puanlara sahip olduğunu; Türk öğrencilerin dışadönüklük ve uyumlulukta öne çıktığını; İtalyan öğrencilerin ise deneyime açıklık açısından en yüksek skorlara ulaştığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, bireysel kişilik özelliklerinin yalnızca biyolojik ya da psikolojik faktörlerle değil, aynı zamanda yaşanılan kültürel çevreyle şekillendiğini göstermektedir. Çalışma ayrıca, üniversite gençliğinin kişilik eğilimlerinin ülkeler arası düzeyde nasıl çeşitlilik gösterdiğine dair yeni ve anlamlı veriler sunmaktadır. Araştırma, hem bireysel gelişim süreçlerinin hem de sosyal psikolojik yapıların kültürel bağlamda yeniden ele alınmasına olanak tanımaktadır. Bu kapsamda elde edilen bulgular, kültür çalışmaları, kültürlerarası eğitim, psikolojik danışmanlık ve kurumsal insan kaynakları uygulamalarında da değerlendirilebilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the personality traits of university students living in Turkey, Italy, and Norway through an intercultural approach. The Five-Factor Personality Model (FFM) was used as the main theoretical framework. The study evaluates five key personality dimensions: extraversion, agreeableness, conscientiousness, openness to experience, and emotional stability (neuroticism). The sample consists of individuals aged between 20 and 25 who are studying psychology at Istanbul Topkapi University, the Psychology Department of Kore Enna University in Italy, and several departments and universities in Norway. The Norwegian universities include Handelshøyskolen BI Oslo (Human Resources, Organizational Psychology, and Management), the Norwegian University of Science and Technology (Nursing), OsloMet University (Social Work and Civil Engineering), Kristiania University College (Physiotherapy), and Western Norway University of Applied Sciences (Economics and Management). The total sample comprises 119 university students. Data were collected using the 44-item Big Five Inventory (BFI-44), which was adapted to each country's native language. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27 with t-tests, ANOVA, and regression analyses. The findings revealed that Norwegian students scored higher in emotional stability and conscientiousness, Turkish students stood out in extraversion and agreeableness, and Italian students achieved the highest scores in openness to experience. These results indicate that individual personality traits are shaped not only by biological or psychological factors but also by the cultural environment in which individuals live. The study also provides new and significant data on how the personality tendencies of university youth vary across countries. This research allows for the reconsideration of both individual developmental processes and socio-psychological structures within a cultural context. The findings can also be applied to cultural studies, intercultural education, psychological counseling, and corporate human resources practices.