İlkokul 3.sınıf Türkçe dersinde dijital öykü kullanımının öğrencilerin anlama becerilerine, motivasyonlarına ve tutumlarına etkisi
The effect of digital story use in primary school 3rd grade Turkish language course on students' comprehension skills, motivations and attitudes
- Tez No: 981080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÇAĞIMLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlama becerileri, dijital öykü, motivasyon, tutum, Comprehension skills, digital story, motivation, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul 3. sınıf Türkçe dersinde dijital öykü kullanımının öğrencilerin anlama becerilerine, motivasyonlarına ve tutumlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, iç içe karma desen modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel desenlerden ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desen, nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma Muş ili Korkut ilçesindeki bir devlet ilkokulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel çalışma grubunu başarı durumları denkleştirilmiş 20 deney 20 kontrol grubu öğrencisi olmak üzere toplam 40 üçüncü sınıf öğrencisi meydana getirmiştir. Araştırmanın nitel çalışma grubu ise deney grubunu oluşturan 20 öğrenci, deney grubunun sınıf öğretmeni ve uygulamayı yapan araştırmacıdan oluşmaktadır. Deney grubunda öğretim araştırmacı tarafından geliştirilip uygulanan dijital öykülerle, kontrol grubunda öğretim ise mevcut müfredatın araştırmacı tarafından 10 hafta boyunca uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Her iki gruba da, deneysel işlem uygulanmadan önce ve deneysel işlem uygulandıktan sonra“Dinlediğini Anlama Başarı Testi”,“Dinleme Motivasyonu Ölçeği”,“ Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği, ”Okuduğunu Anlama Başarı Testi“, ”Okuma Motivasyonu Ölçeği“ ve ”Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği“ uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin desteklenmesi amacıyla uygulama süreci boyunca her hafta öğrenci günlükleri, araştırmacı günlükleri doldurulmuş, ayrıca uygulamadan sonra da deney grubu öğrencileri ve bu grubun sınıf öğretmeni ile görüşmeler yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde parametrik testler arasında yer alan İlişkisiz Örneklemler t Testi ile İlişkili Örneklemler t Testi; parametrik olmayan yöntemler arasından da Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda dijital öykülerin öğrencilerin dinlediğini anlama başarıları, dinleme motivasyonları, dinlemeye yönelik tutumları okuduğunu anlama başarısı, okumaya yönelik tutumları üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülürken, okuma motivasyonları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın nitel sonuçları arasında yer alan öğrenci günlüklerine göre öğrenciler öyküleri ”çok güzel“, ”eğlenceli“ ve ”mutluluk verici“ olarak değerlendirmiş ve öykülerin öğrenme süreçlerine aktif katılımı sağladığını ifade etmişlerdir. Araştırmacı günlüklerinin de öğrenci günlüklerinin sonuçlarını desteklediği görülmüştür. Araştırmanın nitel sonuçları arasında yer alan öğrenci görüşlerine göre öğrenciler öykülerin hem dinleme hem okuma becerilerini geliştirdiği, derslere yönelik ilgi ve katılımlarını arttırdığı, yöntemin anlamayı kolaylaştırıcı, öğrenmeyi geliştirici ve dikkat artırıcı özelliklerini vurguladıkları ve öyküleri ”çok güzel“, ”eğlenceli“ ve ”mutluluk verici" olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Deney grubunun sınıf öğretmeniyle yapılan görüşmeler de öğrenci görüşlerini destekler niteliktedir. Bu çalışmada elde edilen nicel ve nitel sonuçlar dikkate alınarak öğrencilerin derse yönelik başarılarını, motivasyonlarını ve tutumlarını artırmak için eğitim-öğretim sürecinde dijital öykülerden yararlanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of using digital storytelling in 3rd grade Turkish language lessons on students' comprehension skills, motivation, and attitudes. The study was conducted using an embedded mixed methods design. In the quantitative aspect of the research, a quasi-experimental design with pre-test and post-test matched control groups was employed, while a case study design was utilized for the qualitative aspect. The research was conducted at a public elementary school in Korkut district, Muş province. The quantitative sample consisted of a total of 40 third-grade students, with 20 students in the experimental group and 20 students in the control group, whose academic performance levels were balanced. The qualitative sample comprised 20 students from the experimental group, the class teacher of the experimental group, and the researcher who conducted the study. In the experimental group, instruction was delivered using digital stories developed and implemented by the researcher, while in the control group, instruction was carried out based on the existing curriculum by the researcher over a 10-week period. Before and after the experimental process, both groups were administered the“Listening Comprehension Achievement Test,”“Listening Motivation Scale,”“Attitude Scale Towards Listening,”“Reading Comprehension Achievement Test,”“Reading Motivation Scale,”and“Attitude Scale Towards Reading.”To support the analysis of the quantitative data, student diaries and researcher diaries were filled out weekly during the application process. Additionally, qualitative data were collected through interviews conducted with the students from the experimental group and their class teacher after the implementation. For the analysis of the quantitative data obtained from the study, both parametric and non-parametric statistical methods were used. Among the parametric tests, the Independent Samples t-Test and the Paired Samples t-Test were applied; among the non-parametric methods, the Wilcoxon Signed-Rank Test and the Mann-Whitney U Test were utilized. For the analysis of the qualitative data, content analysis was employed. The results of the statistical analyses revealed that digital stories had a significant effect on students' listening comprehension achievement, listening motivation, attitudes toward listening, reading comprehension achievement, and attitudes toward reading. However, no significant effect was found on students' reading motivation. According to the student diaries, which were among the qualitative findings, students described the stories as“very beautiful,”“fun,”and“pleasing,”and stated that the stories facilitated their active participation in the learning process. The researcher diaries were found to support the findings from the student diaries. According to student interviews, also part of the qualitative results, the students reported that the stories improved both their listening and reading skills, increased their interest and participation in lessons, and emphasized that the method supported comprehension, enhanced learning, and improved attention. The students also evaluated the stories as“very beautiful,”“fun,”and“pleasing.”Interviews with the class teacher of the experimental group further supported the students' views. Considering the quantitative and qualitative findings obtained in this study, it is recommended that digital storytelling be integrated into the teaching and learning process to enhance students' academic achievement, motivation, and attitudes toward the course.