Tiyatro ve kamera oyunculuğunda ses farklılıklarının Hüseyin Sevimli'nin Gece Diyarı oyunu ve Gönül Dağı dizisi 157. bölüm performansları üzerinden analizi.
Analysis of voice differences during theater and camera acting performances through the performances of Hüseyin Sevimli's play 'Gece Diyarı' and the 157th episode of the tv series 'Gönül Daği'
- Tez No: 981081
- Danışmanlar: DOÇ. AZİZ TAMER GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Tiyatro eğitimi, Tiyatro oyuncuları, Theatre, Theater education, Theater players
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tiyatro alanında varlık gösteren oyuncuların, teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren kamera ve kamera oyunculuğu ile ilişkisi bağlamında ses kullanımlarının değişikliğe uğrayıp uğramadığının araştırılması yönünde gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında hem tiyatro ve hem de kamera karşısında oynayan ve oyunculuk eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde tamamlamış Hüseyin Sevimli seçilmiştir. Sanatçının hem tiyatro oyununda hem de televizyon dizisinde oynuyor olması, kullandığı ses yapısının incelenmesini ve analiz edilmesini sağlamıştır. Tiyatro oyunculuğuyla ilgili birçok literatür olmasına rağmen kamera oyunculuğuyla ilgili az sayıda yazılı veya görsel dokümana ulaşılmıştır. Araştırmanın literatür taramasının yanı sıra oyuncuyla yapılan görüşme ve seslerinin ölçümünün bu bağlamda yol gösterici olduğunu söylenebilir. Hem tiyatroda ve hem de kamera karşısında oyuncunun sahip olması gereken ses ve konuşma becerilerinin kapsamı oldukça geniştir. Araştırmada, yalnızca 'ses yüksekliği' konusu incelenmiştir. Tını, artikülasyon, vurgu, tonlama gibi diğer başlıklar tez konusu dışındadır. Sanatçının, 'Gece Diyarı' oyununu ve 'Gönül Dağı' dizilerini izlenilerek 33 adet ortak sözcüklerin“time-code”değerleri çıkarılmış, dijital ortamda izlenen tiyatro oyunu ve dizi içinden bu sözcükler ayıklanarak ölçümlenmeye alınmıştır. Bilgisayar ortamında WLM Loundness Meter aracılığıyla ölçümlenen sonuçlara analiz bölümünde tablo olarak yer verilmiştir. Sanatçıyla yapılan derinlemesine yüz yüze görüşme sırasında sanatçının her iki mecrada oyunculuk yaptığı esnada kullandığı teknikler sorulmuş, yanıtları deşifre edilerek teze eklenmiştir. Oyuncular arasında sıkça sözü geçen 'tiyatroda yüksek ses' ve 'kamera karşısında düşük ses' kullanımı söylemlerinin doğruluğu analiz sonucunda görülmüş, bunun oyunculuk aklıyla ve gözlem yoluyla öğrenilip, geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate whether the voice use of actors in the field of theatre has changed in the context of their relationship with the camera and camera acting that has entered our lives with the development of technology. Within the scope of the study, Hüseyin Sevimli, who has performed both in theater and on camera and completed his acting education at the Istanbul University State Conservatory Theater Department, was selected. The fact that the artist acts in both a theater play and a television series has enabled the examination and analysis of the sound structure he uses. Although there is a lot of literature on theater acting, few written or visual documents have been found on camera acting. In addition to the literature review of the research, it can be said that the interview with the actor and the measurement of their voices are guiding in this context. The range of voice and speech skills that an actor must have, both in the theatre and on camera, is quite extensive. In the research, only the issue of 'voice volume' was examined. Other topics such as timbre, articulation, emphasis, and intonation are outside the scope of the thesis. By watching the artist's play 'Gece Diyarı' and the TV series 'Gönül Dağı', the“time-code”values of 33 common words were extracted, and these words were extracted from the theater play and TV series watched in the digital environment and taken into measurement. The results measured using the WLM Loudness Meter in a computer environment are included as a table in the analysis section. During the in-depth face-to-face interview with the artist, the techniques the artist used while acting in both media were asked, and his answers were deciphered and added to the thesis. The statements of 'using loud voice in the theatre' and 'using low voice in front of the camera', which are frequently mentioned among actors, were found to be true as a result of the analysis, and it was concluded that this could be learned and developed with the mind of acting and through observation.