2024 matematik öğretim programının uygulanabilirliği ve içeriğine ilişkin ortaokul 5. sınıf matematik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
'An examination of middle school mathematics teachers' views on the content and implementability of the 2024 mathematics curriculum
  1. Tez No: 981088
  2. Yazar: TALHA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MALİK DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Maarif modeli, matematik, öğretim modeli, öğretmen görüşleri, 2024 öğretim programı, Ders programları, Matematik eğitimi, Instructional model, Maarif model, mathematics, teacher opinions, 2024 curriculum, Curriculum, Mathematics education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 yılında uygulamaya konulan ve“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”adıyla yayımlanan öğretim programının uygulanabilirliğini 5. sınıf matematik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak öğretim programı içeriği temel alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubu, Siirt ili Merkez ilçesindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan ve gönüllü olarak katılım sağlayan 13 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler ses kaydına alınmış, yazılı hâle getirilmiş ve elde edilen veriler temalar oluşturularak analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin programın içeriğini ağır, karmaşık ve düzeye uygun olmayan bir yapıda değerlendirdiklerini; konu sıralaması ve dağılımında dengesizlikler bulunduğunu düşündüklerini göstermektedir. Zaman ve materyal yetersizliği nedeniyle beceri temelli uygulamaların sınırlı kaldığı, bu durumun hedeflenen beceri gelişimini olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca süre ve içerik dengesinin yetersizliği, kalabalık sınıflar, materyal eksikliği ve hizmet içi eğitim yetersizliği uygulamaları zorlaştıran etmenler olarak ifade edilmiştir. Ölçme ve değerlendirme süreçlerinin tamamen veya kısmen uygulanabildiğine dair farklı görüşler bildirilmiştir. Bununla birlikte öğretmenler, programın matematiği sevdiren, günlük yaşamla ilişkilendiren ve uzun vadede fayda sağlayacak bir yapıya sahip olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak, öğretim programındaki değişikliğin genel anlamda olumlu olduğu; ancak programın tam anlamıyla uygulanabilmesi için mevcut eksikliklerin giderilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the applicability of the curriculum published under the title“Century of Türkiye Education Model”(Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli), which was implemented in 2024, based on the opinions of 5th-grade mathematics teachers. The study employed a qualitative research design, and data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher within the framework of the curriculum content. The study group consisted of 13 mathematics teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Siirt province, who voluntarily participated in the research. The interviews conducted with the teachers were audio-recorded, transcribed, and analyzed by identifying relevant themes. The findings revealed that teachers considered the curriculum content to be heavy, complex, and not suitable for the students' grade level. They also emphasized imbalances in the sequencing and distribution of topics. It was determined that due to the limitations of time and materials, skill-based practices were restricted, hindering the development of targeted competencies. Furthermore, the imbalance between duration and content, crowded classrooms, lack of instructional materials, and inadequacy of in-service training were reported as factors that made implementation difficult. Teachers expressed differing views regarding the complete or partial applicability of assessment and evaluation processes. Nevertheless, they stated that the curriculum fosters students' interest in mathematics, connects learning to real-life contexts, and is likely to yield long-term benefits. As a result, it was concluded that the recent curriculum reform has produced generally positive outcomes; however, existing deficiencies need to be addressed to ensure its full and effective implementation.