Küreselleşmenin geleceği ve deglobalizasyon
The future of globalization and deglobalization
  1. Tez No: 981128
  2. Yazar: MORVARID TAHERITARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL KUVVETLİ YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, deglobalizasyon, dış ticaret, sermaye akımları, küresel ekonomi, globalization, deglobalization, foreign trade, capital flows, global economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel etkileşimlerin artmasına dayalı çok boyutlu bir süreçtir. Özellikle 1980 sonrası neoliberal politikalar eşliğinde hız kazanan bu süreç, serbest ticaret, sermaye hareketliliği ve teknoloji transferi yoluyla dünya ekonomisini daha bütünleşik hale getirmiştir (Williamson, 1990; Stiglitz, 2004). Ancak son yıllarda yaşanan küresel gelişmeler bu sürecin geleceğini tartışmalı hale getirmiştir. 2008 finansal krizi, ABD-Çin ticaret savaşı, COVID-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu'daki çatışmalar ve artan korumacı politikalar küresel ekonomik entegrasyonu yavaşlatmıştır (O'Sullivan, 2019; Baldwin, 2016). Bu bağlamda“reshoring”,“slowbalization”ve“deglobalizasyon”gibi kavramlar küreselleşmenin yeni bir evreye geçtiğine işaret etmektedir. Bu çalışma, küreselleşmenin tarihsel gelişimini, günümüzde yaşanan kırılmaları ve geleceğine dair öne çıkan senaryoları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization is a multidimensional process based on the increasing economic, political, social, and cultural interactions between countries. This process gained significant momentum especially after the 1980s with the adoption of neoliberal policies, making the world economy more integrated through free trade, capital mobility, and technology transfer (Williamson, 1990; Stiglitz, 2004). However, recent global developments have cast doubt on the future of this process. The 2008 financial crisis, the U.S.-China trade war, the COVID-19 pandemic, the Russia-Ukraine war, and the rise of protectionist policies have slowed down global economic integration (O'Sullivan, 2019; Baldwin, 2016). In this context, concepts such as“reshoring,”“slowbalization,”and“deglobalization”indicate that globalization may be entering a new phase. This study examines the historical development of globalization, recent disruptions, and prominent scenarios regarding its future.