Albert Camus ve Viktor E. Frankl'da anlam arayışı
The search for meaning in Albert Camus and Viktor E. Frankl
- Tez No: 981131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU PEHLİVAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kültür krizi, Cultural crisis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma aracılığı ile, Albert Camus ve Viktor E. Frankl'ın fikirleri çerçevesinde insanın anlam arayışını karşılaştırmalı olarak incelemek amaçlanmaktadır. Anlam arayışı, yalnızca bireysel bir psikolojik ihtiyaç değil, aynı zamanda etik bir sorumluluk ve ontolojik bir zorunluluk biçimi olarak değerlendirildiği görülmektedir. Çalışmada Camus'nün absürd, felsefi intihar ve başkaldırı etiği kavramları ile Frankl'ın logoterapi, noetik boyut, vicdan ve kendini aşma ilkesi temel kavramsal çerçeveyi oluşturmaktadır. Camus hayatın anlamını, anlamın yokluğuna rağmen üstlenilen etik bir duruş olarak kavramsallaştırır. Frankl ise anlamı aşkın değerlerle ilişkili, sezgisel olarak keşfedilen bir olgu olarak tanımlar. Camus ve Frankl metinlerinde yapılan incelemelerde; her iki düşünürün de anlam sorununu özgürlük ve ahlaki sorumluluk ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Bu bağlamda, çalışmanın temel savı, insanın anlam yöneliminin bireysel olduğu kadar toplumsal düzeyde de dönüştürücü güce sahip olduğu ve çağdaş insanlık krizinden çıkışın; özgürlük, vicdan ve sorumluluk ilkeleri temelinde inşa edilen etik bir bilinçle mümkün olduğudur. Anlamın kendisini var ettiği kültürün, yaşamı besleyen bir dinamiği olabilmesi için; insanın ontolojik yapısına hitap etmesi ve duyarlılık esasında biçimlenmesi gerekliliği mevcut çalışmanın önerileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
Through this study, it is aimed to comparatively examine the human search for meaning within the framework of the ideas of Albert Camus and Viktor E. Frankl. The search for meaning is regarded not only as an individual psychological need but also as a form of ethical responsibility and ontological necessity. In this context, Camus's concepts of the absurd, philosophical suicide, and the ethics of rebellion, together with Frankl's logotherapy, noetic dimension, conscience, and principle of self-transcendence, constitute the main conceptual framework of the study. Camus conceptualizes the meaning of life as an ethical stance assumed despite the absence of meaning. Frankl, on the other hand, defines meaning as a phenomenon related to transcendent values and discovered intuitively. Analyses of the texts of Camus and Frankl reveal that both thinkers associate the problem of meaning with freedom and moral responsibility. Accordingly, the central argument of the study is that the human orientation toward meaning possesses a transformative power not only at the individual but also at the social level, and that overcoming the contemporary crisis of humanity is possible through an ethical consciousness built upon the principles of freedom, conscience, and responsibility. Among the recommendations of this study is the necessity for the culture in which meaning constitutes itself to appeal to the ontological structure of the human being and to be shaped on the basis of sensitivity in order to become a dynamic force that sustains life.