Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nin Nevşehir kent ekonomisine katkıları
Contributions of Nevşehir Hacı Bektaş Veli University to the urban economy
  1. Tez No: 981173
  2. Yazar: MUSTAFA ELLİALTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro iktisat teorisi, Serbest piyasa ekonomisi, Micro economy theory, Free market economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nin Nevşehir il ekonomisine olan katkıları nicel ve nitel veriler ışığında analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin ve üniversitenin genel faaliyetlerinin kent ekonomisine sağladığı doğrudan ve dolaylı etkileri ortaya koymaktır. Bu kapsamda, üniversite öğrencileriyle yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler kullanılarak öğrencilerin aylık harcama kalemleri (beslenme, barınma, ulaşım, giyim, kültürel etkinlikler vb.) detaylı şekilde incelenmiş ve bu harcamaların toplam ekonomik büyüklüğü hesaplanmıştır. Ayrıca, harcama düzeylerinin cinsiyet, aile geliri ve öğrenim durumu gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı istatistiksel analizlerle test edilmiştir. Elde edilen bulgular, üniversite öğrencilerinin kentte önemli bir ekonomik hareketlilik yarattığını ve özellikle hizmet, konut ve ulaşım sektörlerinde ciddi bir talep oluşturduğunu göstermektedir. Üniversitenin varlığı, sadece doğrudan harcamalar yoluyla değil, aynı zamanda istihdam yaratma, yerel işletmelerin gelişimi ve sosyal-kültürel canlılık gibi dolaylı etkilerle de kente önemli katkılar sunmaktadır. Sonuç olarak, üniversitenin Nevşehir ekonomisine olan katkısının sürdürülebilir kalkınma açısından stratejik bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, yerel yönetimler ve politika yapıcılar için üniversite-şehir iş birliğinin güçlendirilmesi ve öğrenci dostu politikaların geliştirilmesi yönünde öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the contributions of Nevşehir Hacı Bektaş Veli University to the economy of Nevşehir province are analyzed through both quantitative and qualitative data. The main aim of the research is to reveal the direct and indirect effects of university students and the university's overall activities on the urban economy. In this context, data obtained from a survey conducted with university students were used to examine in detail the students' monthly expenditure items (such as food, accommodation, transportation, clothing, cultural activities, etc.), and the total economic magnitude of these expenditures was calculated. In addition, whether expenditure levels differ according to demographic variables such as gender, family income, and educational status was tested through statistical analyses. The findings indicate that university students create significant economic activity in the city and generate considerable demand, especially in the service, housing, and transportation sectors. The presence of the university contributes to the city not only through direct expenditures but also through indirect effects such as job creation, the development of local businesses, and socio-cultural vitality. As a result, it has been determined that the university's contribution to the Nevşehir economy holds strategic importance in terms of sustainable development. The research findings offer recommendations for local governments and policymakers to strengthen university-city cooperation and to develop student-friendly policies.