Teknolojik alt yapının bilgi yönetimi üzerindeki etkisi: Kurum kültürünün aracılık rolü
The effect of technological infrastructure on information management: The mediating role of corporate culture
  1. Tez No: 981195
  2. Yazar: MUHAMMED ALİM GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAMİL KABAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: TEKNOLOJİK ALTYAPI, BİLGİ YÖNETİMİ, KURUM KÜLTÜRÜ, TECHNOLOGİCAL İNFRASTRUCTURE, KNOWLEDGE MANAGEMENT, ORGANİZATİONAL CULTURE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, teknolojik altyapının bilgi yönetimi üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkide kurum kültürünün aracılık rolünü ortaya koymaktır. Çalışmada, bilgi yönetiminin örgütsel başarı ve rekabet avantajı sağlama açısından kritik bir unsur olduğu; ancak bu sürecin sadece teknolojik altyapının varlığı ile değil, kurum kültürü gibi örgütsel dinamiklerle birlikte ele alınması gerektiği varsayılmıştır. Kurumsal yapılarda bu üç değişken arasındaki ilişkiyi açıklayan ampirik bir model geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada, teknolojik altyapı, bilgi yönetimi ve kurum kültürü değişkenleri arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla yapısal eşitlik modellemesi (SEM) uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi'nde çalışan toplamda 4941 akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Araştırma, bu evrenden %5 kabul edilebilir hata payı ve %95 güven aralığında seçilen 397 akademik ve idari personel ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgiler Formu, Teknolojik Altyapı Özellikleri Ölçeği (Technological İnfrastructure Characteristics), Yükseköğretimde Bilgi Yönetimi Yeterlilikleri Akademik Personel Ölçeği (YBYAPÖ) ve Kurum Kültürü Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ölçüm modelinin geçerliliği ve uyumu doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile incelenmiştir. Yapısal eşitlik modeli analizleriyle hipotezler test edilmiş, doğrudan ve dolaylı etkiler analiz edilmiştir. Ek olarak, değişkenler arasındaki ilişkilerde kurum kültürünün düzenleyici rolünü test etmek için regresyon analizleri ve moderasyon analizleri uygulanmıştır. Bulguların istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada etik kurallar gözetilmiş, katılımcıların kimlik bilgileri gizli tutulmuş ve gönüllü katılım esasına dayalı bir süreç izlenmiştir. Araştırma bulguları, teknolojik altyapının bilgi yönetimini doğrudan ve anlamlı bir biçimde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, kurum kültürünün bu ilişki üzerinde anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Regresyon ve yapısal model analizleri, kurum kültürü düzeyi yüksek olan örgütlerde teknolojik altyapının bilgi yönetimi üzerindeki etkisinin daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, kurum kültürünün bilgi paylaşımı, iletişim ve iş birliği gibi bilgi yönetimi boyutlarını destekleyici bir işlev gördüğünü ve teknolojik altyapının etkisini pekiştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effect of technological infrastructure on knowledge management and to reveal the mediating role of organizational culture in this relationship. The study assumes that knowledge management is a critical factor for achieving organizational success and competitive advantage; however, this process should not be considered solely dependent on technological infrastructure but should also be evaluated together with organizational dynamics such as organizational culture. It is aimed to develop an empirical model explaining the relationship among these three variables within organizational structures. In this study, a quantitative research method was adopted, and the relational screening model was employed. Structural Equation Modeling (SEM) was used to test the relationships among the variables of technological infrastructure, knowledge management, and organizational culture. The population of the study consisted of 4,941 academic and administrative staff members working at Atatürk University. The research was conducted with a sample of 397 academic and administrative personnel selected from this population with a 5% margin of error and a 95% confidence level. The data collection tools included the Demographic Information Form, the Technological Infrastructure Characteristics Scale, the Knowledge Management Competencies in Higher Education for Academic Staff Scale, and the Organizational Culture Characteristics Scale. The validity and fit of the measurement model were examined through Confirmatory Factor Analysis (CFA). Hypotheses were tested using structural equation modeling analyses, and both direct and indirect effects were analyzed. Additionally, regression and moderation analyses were conducted to test the moderating role of organizational culture in the relationships among the variables. The statistical significance level of the findings was accepted as p<0.05. Ethical principles were observed in the study, participants' identities were kept confidential, and the research was conducted based on voluntary participation. The research findings indicate that technological infrastructure has a direct and significant effect on knowledge management. Furthermore, it was determined that organizational culture assumes a significant mediating role in this relationship. Regression and structural model analyses revealed that the effect of technological infrastructure on knowledge management is stronger in organizations with a high level of organizational culture. The findings demonstrate that organizational culture functions as a supportive factor in the dimensions of knowledge management such as knowledge sharing, communication, and collaboration, thereby reinforcing the impact of technological infrastructure.