Serum TFF-3 düzeyinin Hashimoto tiroiditi ve eşlik eden konstipasyonla ilişkisi
The relationship between serum TFF-3 levels and Hashimoto's thyroiditis accompanied by constipation
- Tez No: 981255
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, konstipasyon, Trefoil faktör ailesi-3, Hashimoto's thyroiditis, constipation, trefoil factor family-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hashimoto tiroiditi (HT), otoimmün bir tiroid hastalığı olup kronik lenfositik tiroidit olarak da tanımlanmaktadır. HT'de en sık semptomlar arasında kilo artışı, cilt kuruluğu, soğuğa intolerans, yorgunluk, saç dökülmesi, miksödem ve konstipasyon yer almaktadır. Konstipasyon, dışkılama sıklığında azalma, zorluk ya da sert dışkı ile karakterize edilen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir gastrointestinal disfonksiyondur. Trefoil faktör ailesi 3 (TFF-3), özellikle ince bağırsak ve kolonun goblet hücrelerinde eksprese edilen, epitel bütünlüğünün korunması ve rejenerasyonunda görevli bir peptittir. HT ve belirtisi olan konstipasyonun, gastrointestinal sistem mukozal bütünlüğünün bir göstergesi olan TFF-3 düzeyleri ile ilişkili olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışmada, HT olan bireylerde konstipasyon sıklığını, serum TFF-3 düzeylerinin HT'nin klinik evrelerine göre değişimini, TFF-3 ile konstipasyon arasındaki ilişkiyi ve TFF-3'ün HT'ye bağlı konstipasyonu öngörmedeki tanısal değerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 138 yeni tanı HT olgusu ve 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. HT olguları tiroid fonksiyon testleri sonucuna göre ötiroid, subklinik ve aşikâr hipotiroidi olarak klinik evrelere ayrıldı. Serum TFF-3 düzeyi ELISA yöntemiyle ölçüldü. TFF-3 düzeyleri, HT klinik evrelerine göre karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Regresyon analizi ile konstipasyon ile ilişkili olan risk faktörleri belirlendi. İstatistiksel analizler IBM SPSS 26.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda aşikâr hipotiroidi olgularında, ötiroid ve subklinik hipotiroidi olgularına kıyasla konstipasyon oranı daha yüksek saptandı (sırasıyla %37,3; %18,6 ve %25,0; p <0,001). Serum TFF-3 düzeyleri HT'nin tüm alt gruplarında kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulundu (aşikâr hipotiroidi: 352,8 pg/mL; subklinik hipotiroidi: 364,8 pg/mL; ötiroid: 402,8 pg/mL; kontrol grubu: 455,6 pg/mL; p=0,015). Serum TFF-3 düzeyi ile TSH arasında negatif korelasyon (r =-0,407, p<0,001), sT4 ile pozitif korelasyon (r=0,434; p<0,001) saptandı. Tek değişkenli regresyon analizinde yaş (OR=1,04, p=0,039), düşük TFF-3 düzeyi (OR=0,98, p<0,001), düşük sT4 düzeyi (OR=0,14, p=0,004) ve artan TSH düzeyi (OR=1,07, p=0,050) konstipasyon ile anlamlı olarak ilişkili bulundu. Çok değişkenli regresyon analizinde yaş (OR=1,03, p=0,044), düşük TFF-3 düzeyi (OR=0,98, p=0,005) ve düşük sT4 düzeyi (OR=0,13, p=0,005) konstipasyon için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. HT olgularında konstipasyon tanısal ayrımcılığında TFF3 düzeyinin yüksek AUC oranına sahip olduğu saptandı (AUC: 0,709 ± 0,05; GA %95: 0,626–0,783; p<0,001). Sonuç: Konstipasyonun, HT'de yalnızca tiroid hormon yetersizliğiyle değil aynı zamanda mukozal bütünlüğü yansıtan düşük TFF-3 düzeyleriyle de ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu bulgulara göre, HT'de konstipasyon patofizyolojisinde TFF-3 düzeyinin rol oynayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hashimoto's thyroiditis (HT), also referred to as chronic lymphocytic thyroiditis, is an autoimmune thyroid disorder. The most common symptoms of HT include weight gain, dry skin, cold intolerance, fatigue, hair loss, myxedema, and constipation. Constipation, characterized by infrequent bowel movements, difficulty in defecation, or hard stools, is a gastrointestinal dysfunction that adversely affects quality of life. Trefoil factor family 3 (TFF-3) is a peptide predominantly expressed in goblet cells of the small intestine and colon, playing a critical role in maintaining epithelial integrity and promoting regeneration. We hypothesized that constipation, as a common manifestation of HT, may be associated with serum TFF-3 levels, which reflect gastrointestinal mucosal integrity. In this study, we aimed to investigate the prevalence of constipation in patients with HT, the changes in serum TFF-3 levels according to clinical stages of HT, the relationship between TFF-3 levels and constipation, and the diagnostic value of TFF-3 in predicting HT-related constipation. Materials and Methods: A total of 138 newly diagnosed HT patients and 40 healthy controls were included. Based on thyroid function tests, HT patients were classified into euthyroid, subclinical hypothyroidism, and overt hypothyroidism groups. Serum TFF-3 levels were measured using the ELISA method. TFF-3 concentrations were comparatively evaluated across clinical stages of HT. Regression analyses were performed to identify risk factors associated with constipation. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS version 26.0. Results: The prevalence of constipation was significantly higher in overt hypothyroidism compared to subclinical hypothyroidism and euthyroid groups (37.3%, 25.0%, and 18.6%, respectively; p < 0.001). Serum TFF-3 levels were significantly lower in all HT subgroups compared to controls (overt hypothyroidism: 352.8 pg/mL; subclinical hypothyroidism: 364.8 pg/mL; euthyroid: 402.8 pg/mL; controls: 455.6 pg/mL; p = 0.015). Serum TFF-3 levels were negatively correlated with TSH (r = –0.407, p < 0.001) and positively correlated with sT4 (r = 0.434, p < 0.001). In univariate regression analysis, age (OR = 1.04, p = 0.039), low TFF-3 level (OR = 0.98, p < 0.001), low sT4 level (OR = 0.14, p = 0.004), and elevated TSH level (OR = 1.07, p = 0.050) were significantly associated with constipation. In multivariate regression analysis, age (OR = 1.03, p = 0.044), low TFF-3 level (OR = 0.98, p = 0.005), and low sT4 level (OR = 0.13, p = 0.005) remained as independent risk factors for constipation. ROC analysis revealed that serum TFF-3 had a high diagnostic discriminatory power for constipation in HT patients (AUC: 0.709 ± 0.05; 95% CI: 0.626–0.783; p < 0.001). Conclusion: Constipation in HT appears to be associated not only with thyroid hormone deficiency but also with reduced TFF-3 levels reflecting impaired mucosal integrity. These findings suggest that TFF-3 may play a role in the pathophysiology of constipation in HT.