Salep bitkisinde farklı GA3 dozlarının yumru verimine etkisi
Effect of different GA3 doses on tuber yield in salep plant
  1. Tez No: 981271
  2. Yazar: KADRİYE SAVSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Salep, Tıbbi bitkiler, Uçucu yağlar, Plants-medicinal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Tıbbi ve endüstriyel olarak önemli bir bitki olan salepte, farklı dozlarda GA3 uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 2024-2025 yetiştirme sezonunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Uygulama alanında 6 uygulamalı ve 4 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Dikimden sonra 6 farklı (0-50-100-150-200-250 ppm) dozda giberellik asit uygulanmıştır. Uygulamalara dikimden itibaren 51. günde başlanmış ve on beş gün aralıklarla toplam yedi kez tekrarlanarak hasat zamanına kadar devam edilmiştir. Çalışma sonunda uygulamalar arasında incelenen özellikler bakımından istatiksel olarak önemli düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen ortalama sonuçlara göre en yüksek bitki boyu (36.70 cm), yaprak genişliği (1.51 cm ) ve taze bitki ağırlığı (9.61 gr/bitki ) 150 ppm GA3 uygulamasından elde edilirken, yaprak sayısı (11.62 adet/bitki) ve bitkideki çiçek sayısı (7.35 adet/bitki) 250 ppm GA3 uygulamasından elde edilmiştir. Yumruya ait özellikler ise bitki başına yaş yumru ağırlığı (2.17 gr/bitki) ve yumru verimi (350.81 kg/da) 50 ppm GA3 uygulamasından ve toplam yumru sayısı (15.25 adet/bitki) 200 ppm GA3 elde edilirken, yumru uzunluğu (2.54 cm) ve bitki başına kuru yumru ağırlığı (1.32 gr/bitki) kontrol uygulamasından elde edilmiştir. GA3 uygulamalarının uygun dozda bitki morfolojik özelliklerine ve yumru veriminde artış gösterebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of different GA3 doses on the yield and quality of salep, an important medicinal and industrial plant, were investigated. The study was conducted during the 2024–25 growing season at the Çukurova University Faculty of Agriculture Application Area, employing a randomised block design with six treatments and four replications. Gibberellic acid was applied at six different doses (0, 50, 100, 150, 200 and 250 ppm) after planting. Applications began on the 51st day after planting and were repeated seven times at 15-day intervals until harvest. Statistically significant differences were identified among the treatments in terms of the investigated traits. According to the mean results, the greatest plant height (36.70 cm), leaf width (1.51 cm) and fresh plant weight (9.61 g per plant) were achieved with the 150 ppm GA3 application. The greatest leaf count (11.62 per plant) and flower count (7.35 per plant) were achieved with the 250 ppm GA3 application. Tuber traits included a fresh tuber weight of 2.17 g per plant and a tuber yield of 350.81 kg per decare from the 50 ppm GA₃ application and a total tuber number of 15.25 per plant from the 200 ppm GA₃ application. The control application produced tuber length (2.54 cm) and dry tuber weight per plant (1.32 g/plant). It was concluded that GA3 applications can increase morphological characteristics and tuber yield in plants at appropriate doses.