Bir vakıf okulundaki ilkokul kademesi ingilizce dersi öğretim programının CIPP program değerlendirme modeline göre değerlendirilmesi
Evaluation of the primary school english language curriculum in a foundation school according to stufflebeam's CIPP model
  1. Tez No: 981272
  2. Yazar: YAĞMUR KÖSEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAY DEMİRHAN İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlam, girdi, süreç ve ürün modeli, CIPP modelling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, bir vakıf okulunun dokuz şubesinde yürütülen ilkokul 4. sınıf İngilizce dersi öğretim programının, Stufflebeam'in CIPP (Context–Input–Process–Product) program değerlendirme modeli temelinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, programın bağlam, girdi, süreç ve ürün boyutlarındaki güçlü ve zayıf yönler belirlenerek programa yönelik geliştirici geri bildirim sağlamak çalışmanın odak noktasını oluşturmuştur. Karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desenin kullanıldığı araştırmada, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında öğretmenlerden nicel ve nitel veriler toplanmış; öğrencilerin ise 2023–2024 öğretim yılına ait ölçme-değerlendirme verileri kullanılmıştır. Araştırmada nicel veriler, 75 İngilizce öğretmeninden toplanan anket ile 438 4. sınıf öğrencisinin Let's Practice 1 ve 4 ölçme-değerlendirme etkinlikleri sonuçlarından elde edilmiştir. Anket verileri betimsel istatistiklerle, ölçme-değerlendirme etkinliklerine ilişkin elde edilen puanlar bağımlı örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler, ölçüt örnekleme ile belirlenen 10 öğretmenle gerçekleştirilen odak grup ve bireysel görüşmelerden sağlanmış, betimsel analizle çözümlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, bağlam boyutunda programın amaçlarının açık ve çağdaş yaklaşımlara uygun olduğunu, ancak ders saati yetersizliği ve yöntemsel tekdüzeliğin sorun oluşturduğunu göstermiştir. Girdi boyutunda, öğretmenlerin mesleki donanımlarının ve ders materyali çeşitliliğinin programın uygulanmasına önemli katkı sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin programın hedefleri, içeriği ve dil yeterlilik düzeyleriyle tam olarak örtüşmemesinin uygulama sürecinde çeşitli uyum güçlüklerine yol açtığı öğretmen görüşlerine göre tespit edilmiştir. Ayrıca bu durumun, öğrencilerin özellikle dil becerilerini geliştirmede ve programın gerektirdiği öğrenme etkinliklerine aktif katılım göstermede zorlanmalarına neden olduğu öğretmenler tarafından belirtilmiştir. Süreç boyutunda iletişimsel, iş birliğine dayalı ve öğrenci merkezli etkinlikler güçlü yönler arasında yer almış, fakat bağımsız öğrenme ve oyunlaştırmaya dayalı çalışmalarda eksiklikler saptanmıştır. Ürün boyutunda öğrencilerin okuma, yazma, sözcük ve dil bilgisi becerilerinde anlamlı ilerlemeler görülmesine karşın dinleme becerisinde gelişim kaydedilememiştir. Sonuç olarak, programın güçlü vizyonuna rağmen ders saati artışı, materyal farklılaştırması, bağımsız öğrenme ve dinleme becerilerine odaklanan iyileştirmelere programda ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the 4th-grade English language teaching curriculum implemented across nine branches of a foundation school through Stufflebeam's CIPP (Context–Input–Process–Product) evaluation model. Accordingly, the research focused on identifying the strengths and weaknesses of the curriculum within the context, input, process, and product dimensions to provide formative feedback for curriculum improvement. The study adopted a convergent parallel mixed-methods design. Quantitative and qualitative data were collected from teachers during the 2024–2025 academic year, while assessment data from students were obtained from the 2023–2024 academic year. The quantitative data were derived from a questionnaire administered to 75 English teachers and from the results of the Let's Practice 1 and Let's Practice 4 assessment activities completed by 438 fourth-grade students. Questionnaire data were analysed through descriptive statistics, whereas students' achievement scores were analysed using a paired-samples t-test. Qualitative data were gathered through focus group and individual interviews conducted with 10 teachers selected via criterion sampling and analysed using descriptive analysis. The findings indicated that, within the context dimension, the program objectives were clear and aligned with contemporary pedagogical approaches; however, insufficient course hours and methodological uniformity were identified as limitations. Within the input dimension, teachers' professional competence and the diversity of instructional materials were found to contribute positively to the program's implementation. However, based on teachers' views, it was identified that students' readiness levels did not fully correspond to the objectives, content, and linguistic proficiency requirements of the curriculum, leading to various adaptation difficulties during the implementation process. Furthermore, this misalignment was reported to hinder students' development of language skills and limit their active participation in the learning activities required by the curriculum. In the process dimension, communicative, collaborative, and learner-centered activities emerged as strengths, whereas deficiencies were observed in promoting independent learning and gamified practices. In the product dimension, significant improvements were recorded in reading, writing, vocabulary, and grammar skills, while limited progress was observed in listening skills. Overall, despite the program's strong and modern vision, the findings suggested the need for curriculum revisions focusing on extended instructional time, diversification of materials, and the enhancement of independent learning and listening skills.