Influences of artificial intelligence on retail marketing in the automotive industry
Otomotiv endüstrisinde perakende pazarlamasında yapay zekânın etkileri
- Tez No: 981303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Perakende Pazarlaması, Otomotiv endüstrisi, Makine öğrenimi, Artificial intelligence, Retail Marketing, Automotive industry, Machine learning
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin perakende pazarlamasına entegrasyonu, otomotiv sektörü de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki işletmelerin tüketicilerle etkileşim kurma biçiminde devrim yaratmıştır. Bu tez, otomotiv sektöründeki perakende pazarlama stratejilerinde YZ kullanımının etkilerini incelemekte ve bu teknolojik gelişmeye ilişkin tüketici bakış açılarının kapsamlı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Birincil veri toplama yöntemi olarak bir görüşme anketi kullanan bu araştırma, otomotiv perakende sektöründe doğrudan yer alan kişilerin görüş ve içgörülerini toplamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın önemi, YZ'nin otomotiv perakende ortamında tüketici davranışlarını, pazarlama stratejilerini ve genel müşteri deneyimini nasıl etkilediğini anlamaya odaklanmasıdır. Bu araştırma, görüşme anketinden toplanan verilerin nicel analizi yoluyla, YZ'nin otomotiv sektöründeki perakende pazarlaması üzerindeki etkilerine ışık tutan kalıpları, eğilimleri ve korelasyonları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada kullanılan metodoloji, tüketiciler, otomotiv sektörü profesyonelleri ve pazarlama uzmanları da dahil olmak üzere çeşitli katılımcı gruplarına yapılandırılmış bir görüşme anketi uygulanmasını içermektedir. Anket, otomotiv sektöründe perakende pazarlamasında yapay zekâ kullanımına ilişkin bireylerin algılarını, tutumlarını ve deneyimlerini yansıtan yanıtları ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır. Bu nitel yaklaşımla veri toplayarak, çalışma katılımcıların zengin ve çeşitli bakış açılarını yakalamayı ve yapay zekâ teknolojisi ile tüketici davranışı arasındaki karmaşık etkileşime dair değerli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Veri toplama sürecinin ardından, veri kümesindeki temel temaları, eğilimleri ve kalıpları belirlemek için istatistiksel yöntemler kullanılarak yanıtların analizi yapılacaktır. Regresyon analizi, korelasyon analizi ve faktör analizi gibi nicel teknikleri uygulayarak, bu araştırmanın amacı, elde edilen verileri temel bulgular açısından analiz etmek ve yapay zekânın otomobil perakende pazarlama stratejilerini nasıl etkilediğine dair güçlü sonuçlar formüle etmektir. Bu araştırma, tüketicilerin perakende pazarlama stratejilerinde yapay zekâ kullanımına ilişkin bakış açılarını açıklığa kavuşturarak, sektör uygulayıcılarını, politika yapıcıları ve akademisyenleri, otomobil perakende ortamında yapay zekâya geçişle ilgili fırsatlar ve zorluklar hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak, bu tez, özellikle tüketici bakış açılarına odaklanarak, yapay zekânın otomotiv endüstrisindeki perakende pazarlaması üzerindeki etkilerinin eleştirel bir incelemesini temsil etmektedir. Bu araştırma, mülakatlardan elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi yoluyla, otomotiv perakendeciliğinde iş stratejilerini şekillendirebilecek ve inovasyonu ilerletebilecek anlamlı bulgular elde etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The integration of artificial intelligence (AI) technologies in retail marketing has revolutionized the way businesses interact with consumers in various industries, including the automotive sector. This thesis investigates the implications of employing AI in retail marketing strategies within the automotive industry and aims to provide a comprehensive analysis of consumer perspectives on this technological advancement. By employing an interview questionnaire as the primary data collection method, this research endeavors to capture the opinions and insights of individuals directly involved in the car retail sector. The significance of this study lies in its focus on understanding how AI influences consumer behavior, marketing strategies, and overall customer experience within the automotive retail environment. Through a quantitative analysis of the data collected from the interview questionnaire, this research seeks to uncover patterns, trends, and correlations that shed light on the impacts of AI on retail marketing in the automotive industry. The methodology employed in this research involves the administration of a structured interview questionnaire to a diverse group of participants, including consumers, automotive industry professionals, and marketing experts. The questionnaire is designed to elicit responses that reflect individuals' perceptions, attitudes, and experiences regarding the use of AI in retail marketing within the automotive sector. By collecting data through this qualitative approach, the study aims to capture the rich and varied perspectives of participants, providing valuable insights into the complex interplay between AI technology and consumer behavior. Following the data collection process, the analysis of responses will be conducted using statistical methods to identify key themes, trends, and patterns within the dataset. By applying quantitative techniques such as regression analysis, correlation analysis, and factor analysis, this objective of this research is to analyze the acquired data for key findings and formulate strong conclusions on how AI affects car retail marketing strategies. By clarifying consumer perspectives on the use of AI in retail marketing strategies, this research seeks to inform industry practitioners, policymakers, and academics about the opportunities and challenges related to joining AI in the car retail environment. In conclusion, this thesis represents a critical examination of the effects of AI on retail marketing in the automotive industry, with a specific focus on consumer perspectives. Through statistical evaluation of interview-derived data, this research intends to yield meaningful findings that can shape business strategies and advance innovation in car retailing.