Yabancı uyruklu öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeyleri ve kütüphane hizmetlerinin değerlendirilmesi: Gaziantep üniversitesi örneği
Digital literacy levels of international students and evaluation of library services for international students: A case study at Gaziantep university
  1. Tez No: 981304
  2. Yazar: MELTEM DABLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GİRİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Gaziantep Üniversitesi, Kütüphane hizmetleri, Uluslararası öğrenciler, Çok dillilik, Digital literacy, Gaziantep University, Library services, International student, Multilingualism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi'ndeki yabancı uyruklu öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile üniversite kütüphanesi hizmetlerinden memnuniyetleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 akademik yılında kayıtlı 4170 yabancı uyruklu öğrenci oluşturmakta olup, örneklem büyüklüğü Cochran (1963) formülüyle belirlenmiş ve çalışmaya 352 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Bu ankette, dijital okuryazarlık düzeyini ölçmenin yanı sıra, öğrencilerin kütüphane hizmetleri, fiziksel alan, bilgiye erişim, personel kalitesi, çok dillilik ve genel memnuniyet konularındaki görüşleri de değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel yöntem ve betimsel tarama modeli çerçevesinde, kolayda örnekleme yöntemiyle yürütülmüştür. Bulgular, katılımcıların dijital okuryazarlık düzeyinin ortanın üzerinde ve“iyi”seviyede olduğunu göstermektedir. Kütüphane hizmetlerine yönelik memnuniyet ise Likert ölçeği ortalamalarına göre orta düzeyde olup; öğrenciler en yüksek memnuniyeti mekân boyutunda, en düşük memnuniyeti ise özel hizmetler boyutunda ifade etmiştir. Ayrıca, dijital okuryazarlık düzeyi ile kütüphane hizmet memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olup, hizmetleri başarılı bulan öğrencilerin dijital okuryazarlık puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarının, üniversite kütüphanelerinin uluslararası öğrencilere yönelik hizmet politikalarını geliştirmesine ve öğrencilerin dijital okuryazarlık becerilerini artırmaya katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between the digital literacy levels of international students at Gaziantep University and their satisfaction with the services provided by the university library. The study population consists of 4170 international students enrolled in the 2023-2024 academic year. The sample size was determined using Cochran's (1963) formula, and 352 students were included in the study. A structured questionnaire was used as the data collection tool. This questionnaire assessed students' digital literacy levels as well as their opinions on library services, physical space, access to information, staff quality, multilingualism, and overall satisfaction. The research was conducted using a quantitative method and a descriptive survey model, with a convenience sampling method. The findings indicate that the participants' digital literacy level is above average and“good.”Satisfaction with library services is at a medium level according to Likert scale averages; students expressed the highest satisfaction with the spatial dimension and the lowest satisfaction with special services. Furthermore, a significant relationship was found between digital literacy level and satisfaction with library services. It was observed that students who found the services successful had higher digital literacy scores. The results of the research are expected to contribute to the development of university library service policies for international students and to the enhancement of students' digital literacy skills.