Gida takviyelerinin içeriğinde bulunan hidrolize kolajen ve hyaluronik asitin boyut eleme kromatografisi ile eş zamanlı analizi
Simultaneous analysis of hydrolyzed collagen and hyaluronic acid in dietary supplements by size exclusion chromatography
- Tez No: 981305
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA ERTÜRK TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Analitik analiz, Gıda takviyesi, HPLC yöntemi, Kimya teknikleri-analitik, Yüksek basınç sıvı kromatografisi, Analytical analysis, Food supplement, Chemistry techniques-analytical
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Gıda takviyelerinde yaygın olarak kullanılan hidrolize kolajen ve hyaluronik asit, cilt sağlığını destekleme, eklem fonksiyonlarını iyileştirme ve yaşlanma belirtilerini azaltma gibi biyolojik etkiler göstermektedir. Bu bileşenlerin aynı örnek içerisinde eşzamanlı olarak analiz edilmesi, kalite kontrol süreçlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken laboratuvar uygulamalarında pratiklik kazandırmaktadır. Literatürde, hidrolize kolajen ve hyaluronik asidin eşzamanlı analizi için geliştirilmiş bir yöntem bulunmamakta olup, bu tez çalışması söz konusu boşluğu doldurmaktadır. Analitik yöntem geliştirme sürecinde Boyut eleme kromatografisi (Size-Exclusion Chromatography, SEC) kullanılmış ve HPLC-SEC-PDA sistemi ile optimum koşullar titizlikle belirlenmiştir. Optimum dedeksiyon dalga boyu 210 nm olarak seçilmiş, Agilent Bio SEC-3 kolon ve pH 6,5'te ayarlanmış 100 mM sodyum fosfat tamponu mobil faz olarak kullanılmıştır. Yöntemde mobil faz uygulaması izokratik olarak, akış hızı 0,25 mL/dk ve kolon sıcaklığı 25 °C'de uygulanmıştır. Geliştirilen yöntemin validasyonu sırasında doğrusal aralık, doğruluk, seçicilik, kesinlik, duyarlılık, sistem uygunluğu ve çözeltinin stabilitesi parametreleri incelenmiş, her iki analit için R² ≥ 0,9990, geri kazanım oranları %95–105 ve RSD (%) değerleri çoğunlukla %2'nin altında bulunmuştur. Ayrıca, karışım çözeltilerinin ve numunenin 48 saate kadar stabil olduğu gözlenmiştir. Yöntemin sağlamlığı kolon sıcaklığı, mobil faz pH'sı ve akış hızı değişikliklerinde de korunmuş, pik şekilleri simetrik ve teorik plaka sayıları kabul edilebilir sınırlar içinde kalmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışması ile hidrolize kolajen ve hyaluronik asidin aynı anda güvenilir bir şekilde analiz edilebildiği, laboratuvar uygulamalarında etkin bir yöntem geliştirilmiş ve literatüre önemli bir katkı sağlanmıştır. Elde edilen bulgular, gıda takviyesi ürünlerinin kalite kontrolünde standartizasyon ve doğruluk açısından önemli bir referans oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hydrolyzed collagen and hyaluronic acid, commonly used in dietary supplements, have demonstrated biological effects such as supporting skin health, improving joint function, and reducing signs of aging. Simultaneous analysis of these components within a single sample provides time and cost savings in quality control processes while offering practical advantages in laboratory applications. In the literature, no method has yet been developed for the concurrent analysis of hydrolyzed collagen and hyaluronic acid, and this thesis aims to fill that gap. During method development, Size-exclusion chromatography (SEC) was employed, and optimal conditions were carefully established using an HPLC-SEC-PDA system. The optimal detection wavelength was selected as 210 nm, with an Agilent Bio SEC-3 column and a 100 mM sodium phosphate buffer at pH 6.5 as the mobile phase. The method was applied isocratically at a flow rate of 0.25 mL/min and a column temperature of 25 °C. Validation of the developed method included linearity, accuracy, selectivity, precision, sensitivity, system suitability, and solution stability, with both analytes exhibiting R² ≥ 0.9990, recovery rates of 95–105%, and RSD (%) values mostly below 2%. Additionally, solutions and samples remained stable for up to 48 hours. The method's robustness was maintained under variations in column temperature, mobile phase pH, and flow rate, with symmetrical peak shapes and acceptable theoretical plate numbers. In conclusion, this thesis demonstrates a reliable method for simultaneous analysis of hydrolyzed collagen and hyaluronic acid, providing an effective approach for laboratory applications and contributing significantly to the literature. The findings serve as a valuable reference for standardization and accuracy in the quality control of dietary supplement products.