Gıda takviyelerinde kafeinin spektrofotometrik tayini için analitik metot geliştirilmesi ve validasyonu
Development and validation of analytical method for spectrophotometric determination of caffeine in food supplements
  1. Tez No: 881571
  2. Yazar: NUR ALTINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURİ ŞEHVAR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda takviyesi, Kafein, Spektrofotometre, Validasyon, Food supplement, Caffeine, Spectrophotometer, Validation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gıda takviyeleri, beslenme eksikliklerini veya ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık iyileştirmek veya spesifik sağlık koşullarını desteklemek amacıyla alınan ek besin ürünleridir. Gıda takviyelerinde kafein yaygın bir uyarıcı olup, enerji artırıcı etkilere sahip olduğundan, zihinsel uyanıklığı artırıcı ve yorgunluğu azaltıcı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, gıda takviyelerinde kafeinin spektrofotometrik tayini için analitik metot geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Spektrofotometrik yöntemle 200 mg kafein içeren gıda takviyesi içeriğinde bulunan kafein içeriğinin tespiti uygun dalga boyunu belirlemek için 1 ve 10 µg/mL'lık standart çözeltiler hazırlanmıştır. Validasyon için ise 5-50 µg/mL aralığında 5 farklı standart çözelti hazırlanmıştır. En uygun dalga boyu 278 nm olduğu tespit edilmiştir. Geliştirilen yöntemin uygulamada doğruluğu, kararlılığı, hassasiyeti, seçiciliği ve kullanım kolaylığı gibi kritik parametreler açısından etkinliği ve uygulanabilirliği detaylıca değerlendirilerek analitik yöntemin gıda takviyelerindeki kafein konsantrasyonlarını belirlemede güvenilir ve etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Çalışma gıda takviyelerinin kalite kontrolü ve standartlarının belirlenmesi alanında önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Food supplements are additional nutritional products taken to address nutritional deficiencies or needs, improve health, or support specific health conditions. Caffeine is a common stimulant found in food supplements, known for its energy-boosting effects and its use in enhancing mental alertness and reducing fatigue. In this study, an analytical method for the spectrophotometric determination of caffeine in food supplements was developed and validated. Standard solutions of 1 and 10 µg/mL were prepared using the spectrophotometric method to identify the appropriate wavelength for detecting caffeine content in a food supplement containing 200 mg of caffeine. For validation, five different standard solutions were prepared in the range of 5-50 µg/mL. The most suitable wavelength was determined to be 278 nm. The effectiveness and applicability of the developed method in determining caffeine concentrations in food supplements were thoroughly evaluated in terms of critical parameters such as accuracy, stability, precision, selectivity, and user-friendliness. The study suggests that the analytical method is a reliable and effective approach for quality control and standardization of caffeine concentrations in food supplements.nbul.