Correlation between safety issues and success in clinical trials of advanced therapy medicinal products
İleri tedavi tıbbi ürünlerinin klinik çalışmalarında güvenlik sorunları ile başarı arasındaki ilişki
- Tez No: 981342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM DEMİR DORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gen tedavisi, hücre tedavisi, güvenlilik, advers ilaç reaksiyonu, klinik çalışma, Gene therapy, cell therapy, safety, adverse drug reaction, clinical trial
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sonlandırılmış klinik araştırmalarda ileri tedavi tıbbi ürünlerine ilişkin advers ilaç reaksiyonlarını (ADR) ve bu reaksiyonların terapötik endikasyonlarla ilişkilerini analiz ederek bu ürünlerin güvenlilik profillerini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: ClinicalTrials.gov üzerinden ileri tedavi tıbbi ürünlerini içeren sonlandırılmış klinik araştırmalar uygun anahtar kelimeler ve filtreler kullanılarak taranmıştır. Araştırmalar incelenmiş ve çalışılan ürünlerin gerçekten bir ileri tedavi tıbbi ürünü olup olmadığı doğrulanmıştır. Uygun çalışmalardan ADR ve endikasyon verileri derlenmiş, advers etkiler ile endikasyonlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Random Forest analizi uygulanmıştır. Bulgular: 01.01.2014-31.12.2024 tarih aralığı için yapılan aramada 12.668 klinik araştırma arasından, ilgili filtremeler sonucunda 1512 sonlandırılmış çalışma elde edilmiştir. Bu çalışmalara ilişkin herbir araştırma ürünü kontrol edilmiş, ve ileri tedavi tıbbi ürünü ilintili olmayan çalışmalar elenmiştir. 294'ünün ileri tedavi tıbbi ürünü içerdiği tespit edilmiştir. Dışlama kriterlerinin uygulanmasının ardından 12 çalışmaya ilişkin 1062 advers reaksiyonun analizi kapsamına alınmıştır. Yaygın olarak bildirilen advers reaksiyonlar arasında sitokin salınım sendromu (40/1062, %3.8) bulantı (33/1062, %3.1) ve ölüm (31/1063, %2.9) yer almıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin ciddi ve özgün advers reaksiyon profillerine sahip olduğunu ve bu nedenle özel farmakovijilans stratejilerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Özellikle immün yanıtla ilişkili advers etkilerin yüksek sıklıkta görülmesi, bu ürünlerin güvenlilik izlemlerinin daha etkin bir şekilde planlanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Random Forest gibi makine öğrenmesi yöntemleri, ADR–endikasyon ilişkilerinin anlaşılmasına önemli katkı sağlayarak bu yenilikçi tedavilere yönelik fayda-risk değerlendirmesinin optimize edilmesine yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the safety profiles of gene and cell therapy products by analysing adverse drug reactions (ADRs) and their associations with therapeutic indications in terminated clinical trials. Method: Terminated clinical trials involving advanced therapy medicinal products were retrieved from ClinicalTrials.gov using appropriate keywords and filters. The studies were manually reviewed to verify whether the investigational products were genuinely gene or cell therapies. Relevant ADR and indication data were extracted from eligible trials, and a random forest analysis was applied to evaluate the relationships between adverse events and therapeutic indications. Results: In a search conducted for the period between January 1, 2014, and December 31, 2024, 1512 completed studies were obtained from 12668 clinical trials as a result of relevant filtering. Each research product related to these studies was checked, and studies unrelated to advanced therapy medicinal products were excluded. It was determined that 294 of these studies included advanced therapy medicinal products. After applying the exclusion criteria, 1062 adverse reactions related to 12 studies were included in the analysis. The most commonly reported adverse reactions included cytokine release syndrome (40/1062, 3.8%), nausea (33/1062, 3.1%), and death (31/1063, 2.9%). Conclusion: The findings demonstrate that advanced therapy medicinal product possess distinct and serious adverse reaction profiles, necessitating tailored pharmacovigilance strategies. The high incidence of immune-related adverse events emphasizes the need for more robust safety monitoring for these products. Machine learning methods such as random forest provided valuable insights into ADR–indication relationships, contributing to the optimization of benefit–risk assessment for these innovative therapies.