Çok modlu mikro hareketlilik sistemlerinin dirençli sürdürülebilir ve akıllı kent lojistiği çerçevesinde bulanık çok kriterli karar verme yaklaşımıyla modellenmesi
The modeling of multimodal micromobility systems within the framework of resilient, sustainable, and smart urban logistics using a fuzzy multi-criteria decision-making approach
- Tez No: 981341
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇELİK, PROF. DR. NESLİHAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir ulaşım, Çok kriterli karar verme, Şehiriçi ulaşım, Sustainable transport, Multi criteria decision making, Urban transport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Modern kent içi ulaşım sistemlerinin giderek daha karmaşık bir yapıya dönüşmesi, yalnızca sürdürülebilirlik sorunlarını gündeme getirmekle kalmamakta aynı zamanda bu sistemlerin akıllı teknolojilerle desteklenmesi ve dirençli bir yapıya dönüştürülmesi gerekliliğini de vurgulamaktadır. Bu tez çalışmasında, kent içi toplu taşıma ve mikro hareketlilik araçları entegrasyonu, sürdürülebilir, akıllı ve dirençli boyutları dikkate alınarak bulanık çok kriterli karar verme temelli bir modelle değerlendirilmektedir. Bu kapsamda üç ana kategori altında 19 alt kriter belirlenmiş ve FUCOM-F yöntemiyle ağırlıklandırılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular,“Hızlılık”,“Sağlamlık”ve“Yedeklilik”gibi dirençlilik odaklı kriterlerin en yüksek global ağırlıklara sahip olduğunu göstermiştir. Belirlenen kriter ağırlıkları doğrultusunda, Kayseri ili örneğinde dört entegre ulaşım yönteminin performansı MACONT-F ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre,“tramvay / e-scooter”entegrasyonu en yüksek tercih edilebilirlik skoruyla ilk sırada yer alırken, onu“otobüs / e-scooter”,“tramvay / paylaşımlı bisiklet”ve“otobüs / paylaşımlı bisiklet”alternatifleri takip etmiştir. Analiz bulguları, sürdürülebilir ve akıllı çözümlerin yanı sıra ulaşım sistemlerinin kriz anlarında işlevselliğini sürdürebilme kabiliyetinin öncelikli değerlendirme ölçütü haline geldiğini göstermektedir. E-scooter gibi mikro hareketlilik araçlarının toplu taşıma araçlarıyla bir araya getirilmesinin daha sürdürülebilir ve dirençli kent içi ulaşım sistemlerine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Önerilen modelin tutarlılığını test etmek amacıyla uygulanan Bulanık TOPSIS, MARCOS ve CRADIS yöntemleri de sıralama sonuçlarını bire bir destekleyerek önerilen karar modelinin sağlamlığını teyit etmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing complexity of modern urban transportation systems not only raises sustainability concerns but also underscores the need to support these systems with smart technologies and transform them into resilient structures. In this thesis, the integration of urban public transport and micromobility vehicles is evaluated through a fuzzy multi-criteria decision-making model, considering the dimensions of sustainable, smart, and resilient. To this end, 19 sub-criteria under three main categories were identified and weighted using the FUCOM-F method. The findings reveal that resilience-oriented criteria such as“Rapidity”,“Robustness”, and“Redundancy”hold the highest global weights. Based on the determined criteria weights, the performance of four integrated transportation methods in the case of Kayseri was analyzed using the MACONT-F method. According to the results, the“tram / e-scooter”integration ranked first with the highest preference score, followed by“bus / e-scooter”,“tram / shared bicycle”, and“bus / shared bicycle”alternatives. The findings demonstrate that, alongside sustainable and smart solutions, the ability of transportation systems to maintain functionality during crises has become a primary evaluation measure. It was found that combining micromobility vehicles such as e-scooters with public transport contributes to more sustainable and resilient urban transportation systems. To test the consistency of the proposed model, Fuzzy TOPSIS, MARCOS, and CRADIS methods were also applied, and their ranking results fully supported the proposed decision model, thereby confirming its robustness.