Karbon ticareti ve dijitalleşme: Denizcilik sektöründe EUA transfer işlemlerinde tokenizasyon potansiyelinin araştırılması
Carbon trading and digitalization: Investigation the potential of tokenization in EUA transfer transactions in the maritime sector
  1. Tez No: 981346
  2. Yazar: BARIŞ YILDIZLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir, Tokenizasyon, Karbon, Denizcilik Sektörü, AB Emisyon Sistemi, Blockchain, Tokenization, Carbon, Maritime Sector, EU Emission System
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) kapsamında kullanılan Avrupa Emisyon İzinlerinin (EUA), blokzincir teknolojisi ile tokenize edilmesinin denizcilik sektöründeki uygulanabilirliği incelenmiştir. Literatürde, karbon piyasalarının dijitalleşmesi ve blokzincir temelli emisyon izleme sistemlerinin şeffaflık, güvenlik ve işlem verimliliği gibi açılardan önemli katkılar sunduğu belirtilmektedir. Çalışma kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren 14 denizcilik firmasına yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Anket soruları, EUA tokenizasyonuna ilişkin fayda algısı, teknolojik yeterlilik, kullanım istekliliği ve potansiyel risk algılarını ölçmeyi amaçlamıştır. Elde edilen veriler, blokzincir ve karbon finansmanı konularında yapılan önceki çalışmalarla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, firmaların teknolojik yeniliklere ilgi gösterdiğini ancak regülasyon eksikliği ve piyasa istikrarsızlığı gibi faktörlerin tereddüt yarattığını ortaya koymaktadır. Çalışma, tokenizasyonun denizcilik sektörüne entegrasyonu konusunda mevcut literatüre katkı sunmayı ve karar alıcılara veri temelli öneriler sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the applicability of tokenizing European Union Allowances (EUAs) under the EU Emissions Trading System (EU ETS) through blockchain technology in the maritime sector. Recent literature emphasizes the transformative potential of blockchain in emissions markets, particularly in terms of transparency, traceability, and operational efficiency Drawing upon this foundation, the study evaluates the awareness, perceptions, and technological readiness of 14 maritime firms operating in Türkiye, using a structured questionnaire adapted from prior academic scales. The survey addressed key dimensions such as perceived benefits, willingness to adopt, and regulatory concerns surrounding EUA tokenization. The findings reveal a cautious optimism within the sector, as firms recognize the advantages of blockchain-based carbon tracking yet remain hesitant due to legal uncertainty and market volatility. This study contributes to the growing body of research on digital carbon assets and offers practical insights for integrating tokenized EUAs into maritime carbon compliance strategies.