Marka otantikliği, marka değeri, marka güveni ve marka sadakatinin marka seçimine etkileri
The effects of brand authenticity, brand equity, brand trust, and brand loyalty on brand choice
- Tez No: 981375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka değeri, Marka sadakati, Marka tercihi, Brand value, Brand loyalty, Brand preference
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Tüketicileri isteklerinin daha da artmasıyla beraber marka seçiminde etkili olan unsurlarda değişmektedir. Bu nedenle marka seçiminde etkili olan unsurları tespit etmek önemli bir hale gelmektedir. Bu bağlamda marka seçimi, marka sadakati, marka değeri, marka güveni ve marka otantikliğinin birbirleriyle olan etkileşimlerinin birlikte değerlendirilmesi yönelik bir alan yazı boşluğu bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma markaların seçilebilme düzeylerini artırmak motivasyonuyla marka seçimi üzerinde marka sadakati, marka değeri, marka güveni ve marka otantikliğinin etkilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte bu çalışmanın araştırma sorusu“Marka değeri, marka güveni, marka otantikliği ve marka sadakatinin marka seçimi üzerindeki etkileri nelerdir?”olarak oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında 303 anket katılımcılara sunulmuş ancak 265 katılımcıdan veri elde edilmiştir. Araştırma hipotezleri basit ve çoklu regresyon analizleri aracılığıyla SPSS 20 programında test edilmiştir. Veri analizleri sonucunda tüm hipotezler pozitif yönde ve anlamlı olarak tespit edilmiştir. Marka otantikliği marka değeri ve marka güveni üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte marka otantikliği, marka değeri ve marka güveninin marka sadakati üzerinde pozitif etkileri bulunmuştur. Ayrıca, marka sadakati de marka seçimi üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
With the increasing demands of consumers, the factors influencing brand choice are also changing. Therefore, identifying the factors that affect brand choice has become increasingly important. In this context, there is a gap in the literature regarding the joint evaluation of the interactions between brand choice, brand loyalty, brand equity, brand trust, and brand authenticity. For this reason, this study aims to determine the effects of brand loyalty, brand equity, brand trust, and brand authenticity on brand choice, with the motivation of increasing brands' selectability. Accordingly, the research question of this study is formulated as:“What are the effects of brand equity, brand trust, brand authenticity, and brand loyalty on brand choice?”Within the scope of the study, 303 questionnaires were distributed to participants, but data was obtained from 265 respondents. The research hypotheses were tested through simple and multiple regression analyses using the SPSS 20 software. As a result of the data analyses, all hypotheses were found to be positive and significant. Brand authenticity has a positive effect on both brand equity and brand trust. Moreover, brand authenticity, brand equity, and brand trust were found to have positive effects on brand loyalty. In addition, brand loyalty has a positive effect on brand choice.