Örgütsel zekâ: Bir ölçek geliştirme çalışması
Organizational intelligence: A scale development study
  1. Tez No: 981376
  2. Yazar: ABDULLAH YİĞİT GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CEMİL ULUKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel zeka, Organizational intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimi ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Sanatların en eskisi, bilimlerin en yenisi olarak tanımlanan yönetim konusundaki içeriklerin neredeyse tamamı Anglosakson kökenlidir. Bu yönetim birikiminin farklı bir ülkede, toplumda, iş hayatında kullanılırken kültürleri birbirinden ayıran öğelerin doğru analiz edilmesi gerekir. Sözgelimi, Amerika'da geliştirilen bir ölçeğin tercüme edilerek kullanılması yerine ölçek geliştirilmesi daha sağlıklı ölçüm sonuçları verecektir. Alan yazınındaki bu boşluktan hareketle, çalışmanın amacı örgütsel zekâyı ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Çalışmada kullanılan araştırma deseni, keşifsel ardışık karma yöntemdir. Bu doğrultuda, nitel aşamada mevcut örgütsel zekâ tanımları ve modelleri incelenerek örgütsel zekânın boyutları (bilişsel, yapısal, davranışsal, sosyal/duygusal) belirlenmiştir. Ardından belirlenen boyutlar üzerinden madde havuzu oluşturulmuş; uzman görüşleri alınmış; örneklem üzerinde uygulama yapılmış ve ölçeğe son hali verilmiştir. Araştırmanın gözlem birimini en az 2 yıllık deneyime sahip 576 beyaz yakalı çalışan oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama tekniği çevrim içi anketlerdir. Toplanan veriler SPSS 25 programı ve AMOS eklentisi üzerinde analiz edilmiştir. Bu kapsamda; normallik testi, örneklem yeterlik testi, keşfedici faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yakınsak ve ayırt edici geçerlik testleri yapılmıştır. Analiz sonuçları örgütsel zekânın dört faktörlü yapısını doğrulamıştır. Geliştirilen ölçüm aracının uygulayıcılara, akademiye ve topluma örgütsel zekânın değerlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda rehber olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Almost all content related to management, defined as the oldest of the arts and the newest of the sciences, is of Anglo-Saxon origin. When applying this management knowledge in a different country, society, or workplace, it is essential to accurately analyze the elements that distinguish cultures from one another. For example, developing a new scale would yield more reliable measurement results than translating and using a scale developed in the United States. To deal with this problem, this study aims to develop a valid and reliable scale to measure organizational intelligence. The research design in the study employs exploratory sequential mixed method. In this direction, the dimensions of organizational intelligence (i.e. cognitive, structural, behavioral, social/emotional) were determined by reviewing existing organizational intelligence definitions and models in the qualitative phase. Then, an item pool was created based on the determined dimensions; expert opinions were taken; the application was made on the sample and the scale was finalized. The observation unit of the study consisted of 576 white-collar employees with at least 2 years of experience. The research data has been collected through online questionnaires and analyzed SPSS, version 25 and AMOS plugin. In this regard; normality test, sampling adequacy test, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent and discriminant validity test were performed. The results of the analysis confirmed the four-factor structure of organizational intelligence. The developed measurement tool is expected to guide practitioners, academia and society in the assessment and development of organizational intelligence.