Suç mağduru olma korkusu ve çevresel etkilerin incelenmesi
An examination of fear of crime and environmental influences
  1. Tez No: 981410
  2. Yazar: MELDA YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Forensic Medicine, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç korkusu, medya etkisi, suç önleme stratejileri, dolaylı mağduriyet, güvenlik algısı, Fear of crime, media influence, crime prevention strategies, indirect victimization, perception of safety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Suç mağduru olma korkusu, bireylerin gündelik yaşamlarını şekillendiren önemli bir psikososyal olgu olup, bu korkunun oluşumunda hem medyanın sunduğu suç temsilleri hem de bireyin yaşadığı çevresel koşullar belirleyici bir rol oynayabilmektedir. Bu çalışma, bireylerin suç mağduru olma korkusunun oluşumunda medya ve çevresel faktörlerin etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. İstanbul'un güvenli (Bebek) ve güvensiz (Çeliktepe) olarak algılanan iki mahallesinde yürütülen bu araştırmada, bireylerin suç korkusunu nasıl deneyimledikleri ve bu korkunun medya ile çevresel faktörlerle olan ilişkisi incelenmektedir. Araştırma kapsamında toplam 22 katılımcıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların medya içeriklerine yönelik algıları, yaşadıkları çevreye dair güvenlik algıları, komşuluk ilişkileri ve günlük yaşamlarına dair davranış kalıpları tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, her iki mahallede de medya içeriklerinin 'sosyal medya ve televizyon haberlerinin' bireylerin SMOK düzeyleri üzerinde belirleyici ve baskın bir rol oynadığı gözlemlenmektedir. Bu etki Bebek mahallesinde daha belirgin gözlemlenirken, Çeliktepe mahallesinde de çevresel faktörlerin varlığına rağmen medya temelli korkuların öne çıkabildiği görülmektedir. Her iki bölgede de bireylerin en çok korktukları suç türleri fiziksel şiddet, tecavüz ve öldürülme gibi vücut bütünlüğüne karşı suçlardır. Ancak dikkat çekici biçimde bu suçlar, katılımcıların çevrelerinde nadiren karşılaştıkları, hatta çoğu zaman hiç yaşamadıkları olaylar olabilmektedir. Öte yandan bu suçlar, yoğun şekilde sosyal medya ve televizyon haberlerinde karşılarına çıkmakta ve bu tekrarlayan içerikler bireylerde kronik bir güvensizlik ve çaresizlik hissi doğurabilmektedir. Önemli bir bulgu olarak, hem güvenli hem de güvensiz bölge katılımcılarının çevrelerinde sık yaşanan suçlardan çok, medyada duydukları ve temsil edilen suçlara karşı daha yoğun bir korku geliştirdikleri; bu korkuya karşı ise yaşamalarını kısıtlayıcı önlemler aldıkları görülmektedir. Özellikle Bebek mahallesinde bireylerin suç mağduru olma korkusunun daha yüksek seviyede olduğu ve bu doğrultuda aktif önlemler alma eğiliminde oldukları gözlemlenmektedir. Medya içerikleri, yalnızca bilgi kaynağı değil, bireylerin gündelik yaşam kararlarını doğrudan etkileyen bir unsur haline gelebilmektedir. Sonuç olarak, çalışmanın temel araştırma sorusu olan“Medya, çevresel faktörlerden daha baskın mıdır?”sorusu, elde edilen veriler doğrultusunda olumlu biçimde yanıtlanmış; medya etkisinin suç korkusunu artırmada çevresel faktörlerden daha etkili olabileceğine işaret edilmektedir. Bu doğrultuda, medya etiğine yönelik düzenlemeler, haber içeriklerinin sorumlu biçimde sunulması ve suç temsillerinin yeniden değerlendirilmesinin gerektiği önerilmektedir. Ayrıca, mahalle temelli güvenlik yaklaşımlarının ve medya okuryazarlığı farkındalığının artırılması, bireylerin SMOK düzeylerini azaltmaya yönelik önemli stratejiler olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the comparative impact of media influence and environmental factors in the formation of individuals' fear of crime (FoC). This research, conducted with a sample of two different neighborhoods in Istanbul perceived as safe and unsafe, namely Bebek and Çeliktepe, analyzes how individuals experience fear of crime and how this fear is associated with media and environmental conditions. Semi-structured in-depth interviews were conducted with a total of 22 participants as part of the research. Participants' perceptions of media content, their sense of security regarding their environment, neighborhood relations, and behavioral patterns in daily life were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that media content, specifically social media and television news, plays a decisive and dominant role in shaping individuals' FoC levels in both neighborhoods. While this effect is more apparent in the Bebek neighborhood, media-based fears also stand out in Çeliktepe despite the presence of environmental factors. In both areas, the types of crime individuals fear most are violent crimes such as physical assault, rape, and murder. Strikingly, these are crimes that participants rarely encounter in their surroundings, and often have never experienced. On the other hand, these crimes frequently appear in social media and television news, and the repetitive nature of this content creates a chronic sense of insecurity and helplessness in individuals. As a significant finding, it is observed that participants in both safe and unsafe areas experience more intense fear not of crimes frequently occurring in their surroundings, but of those they hear about and see represented in the media, and in response to this fear, they take restrictive precautions in their lives. Additionally, it has been observed that individuals in Bebek, which is considered relatively safer, show a higher level of fear of crime and tend to take active preventive measures. Media content has become not only a source of information but also a factor that directly affects individuals' everyday decisions. As a result, the study's central research question,“Is media more dominant than environmental factors?”has been affirmatively answered based on the data obtained; the influence of media has been shown to be more effective than environmental factors in increasing fear of crime. Accordingly, it is recommended that there be regulatory efforts for media ethics, responsible presentation of news content, and a reassessment of crime representations. In addition, improving neighborhood-based safety approaches and increasing awareness of media literacy are proposed as key strategies to reduce individuals' fear of crime levels.