Daha iyi yaşam indeksi açısından izlenen kişisel güvenlik politikaları: Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada ülkeleri örnekleri
Pursued personal safety policies in terms of OECD better life index: The samples of USA and Canada
- Tez No: 647293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR MAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik algısı, Daha İyi Yaşam İndeksi, Kişisel güvenlik, Safety perception, Better Life Index, Personal safety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yirmibirinci yüzyılın üçüncü on yılına girmiş olduğumuz şu dönemlerde insanoğlu geçmişte olduğu gibi günümüzde de temel ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle kişisel ve akabinde toplumsal olarak güvende olmak istemektedir. Hızlı nüfus artışı ve kentleşmeyle beraber suç oranlarında belirgin artışlar göze çarpmaktadır. Suç, bazı durumlarda insanların hayatlarını kaybetmesine sebep olurken, mağdurlar üzerinde kısa veya uzun vadede mental ve fiziksel olarak kuvvetli travmalar yaratmaktadır. Suçun, mağdurların mutluluk ve yaşam tatminlerini düşürürken ayrıca korku ve endişe yaratma anlamında mağdur olmayan kişiler üzerinde bile daha iyi oluşun engellenmesi adına direkt etkileri vardır. Bu bağlamda insanlar daha iyi bir yaşam ve refah seviyesi yüksek bir hayat sürdürebilmek için gerek kendi oluşturdukları güvenlik tedbirlerini almışlar, gerekse üst otorite olan devlet otoritelerinden güvenliklerinin sağlamasını istemişlerdir. Daha iyi bir yaşam için mutlak suretle kişi ve bununla beraber toplum güvenliği üst seviyede olmalı, böylelikle insanlar kendilerini güvende hissetmelidirler. Kişisel güvenlik ayrıca sürdürülebilir kalkınma ve daha iyi yaşam faktörlerini etkileyen önemli bir faktördür. Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) tarafından uygulamaya konulan daha iyi yaşam indeksi ev sahibi olma, gelir ve zenginlik, iş ve kazanç, sosyal ilişkiler, eğitim, çevresel kalite, toplumsal katılım ve yönetim, sağlık, yaşam memnuniyeti, iş-yaşam dengesi ve kişisel güvenlik kriterlerine göre oluşturulmaktadır. Kişisel güvenlik, tatmin seviyesi yükseldiğinde bir kişinin bağlantılı olması sebebiyle belirtilen diğer kriterlerdeki tatmin seviyesinin de yükselmesi ve böylelikle kişilerin bir araya gelerek oluşturmuş oldukları toplumların da refahının artması açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı daha iyi yaşam indeksi açısından Amerika Birleşik Devletleri (A.B.D.)ve Kanada'daki güvenlik çalışmalarını daha iyi yaşam indeksi açısından analiz etmektir ve yöntem olarak doküman incelemesi kullanılmıştır. Daha iyi yaşam indeksi göstergeleri doğrultusunda OECD tarafından herkes tarafından kabul görmüş kriterlerden yararlanılarak sivil ve polis kayıtları ile yapılmış olan anketler sonucunda oluşturulmuş olan ölçüm sonuçlarından, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada ülkeleri için yayımlanmış yayın ve resmi istatistiklerden faydalanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan istatistiklerin geçerliliği ve güvenirliği yüksektir. Araştırmanın sonucunda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da daha iyi yaşam indeksi çerçevesinde yüksek refah seviyesinin kişisel güvenlik konusuna olumlu yönde katkı sağladığı anlaşılmaktadır. Her refah göstergesindeki olumlu artış muhakkak diğer refah göstergelerine de etki etmekte; dolayısıyla özellikle eğitim, sosyal hizmetler, sağlık harcamalarında atılan önemli adımların kişilerin güvenlik tatmininde artış sağladığı görülmektedir. A.B.D.'de suç mağdurlarına ve iç güvenlik konusuna yapılan maddi destek ciddi boyutlardadır. A.B.D.'nin yanısıra Kanada'da ise eğitime son derece önem verilmekte, eğitime yapılan yatırım ve okullaşma oranları çok dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
At the time we entered the third decade of the twenty-first century, human beings want to be personally and then socially safe to meet their basic needs today, as in the past. Significant increases in crime rates are being observed with rapid population growth and urbanization. While crime causes people to lose their lives in some cases, it creates mental and physically strong traumas on victims in the short or long term.Crime has direct effects on reducing the happiness and life satisfaction of the victims, as well as preventing better being on victims, even in the sense of creating fear and anxiety.In this context, in order to lead a better life and well-being, people have taken security measures they have created themselves and asked the top authorities, state authorities, to ensure their safety.For a better life, the person and the community security must be at a high level, and thus people should feel safe.Personal security is also an important factor that affects sustainable development and better life factors. Better life index introduced by the Organisation for Economic Development and Cooperation (OECD) is being created in the scope of housing conditions, income and wealth, jobs and earnings, social connections, education and skills, environmental quality, civic engagement, health status, life satisfaction, work-life balance and personal security criterias. As it is connected with the other better life criterias while the satisfaction level of personel security get increased the other level of satisfactions are increases, that's why personal safety is important in terms of increasing the communities well-being. The aim of this study is to analyze security studies in the United States (U.S.) and Canada in terms of better life index and document analysin was used as study method. In line with the better life index indicators, OECD's measurement results created by surveys conducted with civilian and police records using the criteria accepted by everyone, as well as published publications and official statistics for the United States and Canada countries were used.The validity and reliability of the statistics used in this research is high. As a result of the research, it is understood that high level of well-being contributes positively to personal security within the framework of better life index in the United States and Canada.The positive increase in each welfare indicator definitely affects other welfare indicators; Therefore, it is seen that especially the important steps taken in education, social services and health expenditures increase the safety satisfaction of the people. Financial support for crime victims and domestic security in the U.S. is serious. Besides the U.S., in Canada, education is of utmost importance, and education and schooling rates are very remarkable.