Heuristics for simultaneous lot sizing and scheduling problem
Eşzamanlı parti büyüklüğü belirleme ve sıralama problemi için sezgisel yöntemler
  1. Tez No: 981417
  2. Yazar: CEVDET UTKU ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERİNÇ ALBEY, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖRKEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken komşuluk arama, Optimum üretim sıralaması, Yapay sinir ağları, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Üretim çizelgelemesi, Variable neighborhood search,, Optimum production scheduling, Artificial neural networks, Artificial intelligence and machine learning course, Production scheduling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ardışık-bağımlı kurulum süreleri, kurulum taşıma, ikincil kaynak kısıtları ve paralel ve birbirinden farklı makineler gibi endüstriyel karmaşıklıklarla zenginleştirilmiş (CLSP) problemini ele almaktadır. Bu özellikler, özellikle büyük ölçekli ve gerçek dünya problem ölçeğinde, geleneksel optimizasyon teknikleri için önemli zorluklar oluşturur. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için, yenilikçi bir kolon üretimi sezgisel (heuristic) algoritması geliştirilmiştir. Önerilen yöntem, problemi bir kısıtlı ana probleme ayırarak, ikincil problem bilgilerine dayalı olarak üretim desenlerini dinamik biçimde oluşturur. Klasik karma tam sayılı doğrusal problem eniyileme yöntemlerden veya genel sezgisel yaklaşımlardan farklı olarak, çerçevemiz, desen üretimini sezgisel olarak yönlendiren probleme özgü bir komşuluk arama (neighbourhood search) mekanizması içerir. Bu yapı, endüstriyel uygulamalarda kabul edilebilir hesaplama süreleri içinde yüksek kaliteli çözümler elde edilmesini sağlamaktadır. Önerilen CGNS algoritması, sentetik kıyaslamalar (benchmark) ve bir plastik enjeksiyon tesisine ait gerçek dünya verileri üzerinde doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, geliştirilen yöntemin klasik sabitle ve gevşet sezgisel yaklaşımlardan daha başarılı olduğunu ve ticari çözücülerle karşılaştırılabilir performans sergilerken üstün ölçeklenebilirlik sağladığını göstermektedir. Algoritmanın modüler yapısı, makine öğrenimi tabanlı karar destek sistemleriyle entegrasyonuna da olanak tanımaktadır. Bu da, CGNS algoritmasının geliştirilmiş bir versiyonu olarak önerilen yapay sinir ağları ile desteklenmiş hibrit optimizasyon yaklaşımlarının CGNSNN yolunu açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study tackles the Capacitated lot-sizing problem (CLSP) enriched with industrial complexities such as sequence-dependent setup times, setup carryovers, secondary resource constraints, and parallel non-identical machines. These characteristics pose significant challenges for traditional optimisation techniques, especially when scaling to large, real-world problem instances. To address these challenges, we develop a novel column generation heuristic framework. The method decomposes the problem into a Restricted Master Problem (RMP) and pricing subproblems, which dynamically generate production patterns based on dual information. Unlike classical exact methods or generic heuristics, our framework incorporates a problem-specific neighbourhood search that guides pattern generation heuristically. This results in high-quality solutions within computational time frames that are acceptable for industrial applications. The proposed Column generation neighbourhood search (CGNS) algorithm is validated on synthetic benchmarks and real-world data from a plastic injection facility. Results show that our method outperforms conventional fix-and-relax heuristics and achieves performance comparable to commercial solvers, while maintaining superior scalability. The modular structure of the algorithm also enables its integration with machine learning-based decision support systems, paving the way for hybrid optimisation approaches implemented as an improvement to CGNS algorithm as Column generation neighbourhoodsearch with neural networks (CGNSNN)).