Pamukta (gossypium hirsutum L.) generatif organların uzaklaştırılmasının verim ve verim unsurlarına etkisi
The Effect of removing of generative organs of cotton plant (gossypium hirsutum L.) on yield and yield components
  1. Tez No: 98142
  2. Yazar: TUNCAY DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULHABİP ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Generatif Organların (Tarak ve Çiçek) Uzaklaştırılması, Verim, Verim Unsurları, Çiçeklerime ve Meyvelerime Düzeni, Cotton, Removal of Generative Organs (Square and Flower), Yield and Yield Components, Flowering and Fruiting Pattern
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
ÖZET Doktora Tezi PAMUKTA {Gossypium hirsutum L.) GENERATİF ORGANLARIN UZAKLAŞTIRILMASININ VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ. Tuncay DEMIRBILEK Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 229 Bu çalışma, 1998 ve 1999 yıllarında, pamukta {Gossypium hirsutum L.) generatif organların uzaklaştırılmasının verim ve verim unsurlarına etkisinin saptanması amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında, tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bitki materyali olarak Sayar 3 14 pamuk çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, taraklanma başlangıcında iki hafta boyunca oluşan tarakların (A uygulaması) ve çiçeklerime dönemi başlangıcından başlayarak ikişer haftalık sürelerle oluşan çiçeklerin uzaklaştırılması (B, C, D, E ve F uygulamaları) ve G (kontrol) uygulaması olmak üzere toplam 7 konu uygulama olarak seçilmiştir. Çalışma sonucunda, kütlü pamuk verimi (kg/da), birinci el kütlü oranı (%), koza sayısı (adet/bitki), koza kütlü ağırlığı (g), toplam kuru madde miktarı (g/bitki), 100 tohum ağırlığı (g), çırçır randımanı (%), koza tohum sayısı (adet/koza), mote sayısı (adet/koza), çiçek sayısı (adet/bitki), tarak sayısı (adet/bitki), silkme oranı (%), koza tutkunluğu oranı (%), meyve dalı sayısı (adet/bitki), ortalama olgunluk süresi (gün), ana sap boğum sayısı (adet/bitki) ve bitki boyunun (cm) uygulamalardan önemli derecede etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF REMOVING OF GENERATIVE ORGANS OF COTTON PLANT (Gossypium hirsutum L.) ON YIELD AND YIELD COMPONENTS Tuncay DEMIRBILEK Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops 2000, Page: 229 This study was conducted to determine the effect of removing of generative organs of cotton plant (Gossypium hirsutum L.) on yield and yield components in research field of Harran University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in years of 1998 and 1999. Experiments were arranged in completely randomized block design with four replications. The Sayar 3 14 cotton (Gossypium hirsutum L.) variety was used as plant material. In this study, seven subjects were, in total, choosen as treatments as follows; squares which had formed during a period of two weeks in the beginning of squaring stage (A treatment) and flowers were removed with two weeks intervals from the beginning to the end of flowering stage (B, C, D, E and F treatments) and G (control) treatment. Results indicated that seed cotton yield (kg/da), first picking rate (%), boll number (number/plant), boll seed cotton weight (g), dry matter (g/plant), dry matter allocation between plant organs (%), 100 seed weight (g), ginning out-turn (%), boll seed number (number/boll), mote number (number/boll), flower number (number/plant), square number (number/plant), shedding percentage (%), boll retention ratio (%), sympodial branch number (number/plant), mean maturity days (day), main stem node number (number/plant) and plant height (cm) were significantly affected by treatments.