Charles Tilly ve toplumsal-siyasal değişimin katalizörü olarak savaş
Charles Tilly and war as catalyst for social-political change
  1. Tez No: 981432
  2. Yazar: MUSTAFA BERKAN URHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU AYBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik devlet, Devlet politikaları, Geleceğin savaşları, Hukuk devleti, Modern devlet, Ordu-devlet ilişkileri, Politik savaş, Siyasal toplumsallaşma, Siyasal çağdaşlaşma, Çağdaş devlet, Democratic government, State policies, Future wars, State of law, Modern state, military-State relations, Political warfare, Political socialization, Political modernization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Devleti ve modern devleti anlamak, yalnızca tarihsel bir organizasyonun yapısını veya işlevlerini çözmekle sınırlı değildir. Bu, insanlığın toplumsal, politik, küresel ve kültürel evrimini kavrayarak bireyin ve topluluğun varoluşsal sorularına yanıt arayan derin bir sorgulamadır. Bu çalışma, modern devletin oluşumunu tarihsel-sosyolojik bir perspektiften ele alarak savaşın devletin kurumsal ve toplumsal dönüşümündeki rolünü incelemektedir. Modern devlet, Aydınlanma Çağı'ndan miras kalan rasyonellik, sekülerlik ve ulusal egemenlik ilkeleriyle şekillenmiş; bireyin özgürlüğü ile kolektif sorumluluğu, güç ile meşruiyet arasındaki dengeyi yeniden tanımlayan bir yapıdır. Bu bağlamda çalışma, Charles Tilly'nin“savaş devletleri yaratır, devletler savaşı yaratır”tezine dayalı kuramsal çerçevesini temel almakta ve zor, sermaye ile bürokrasi arasındaki tarihsel ilişkilerin modern devlet tipolojilerinin oluşumundaki belirleyici etkilerini analiz etmektedir. Yöntem olarak tarihsel-sosyolojik yaklaşım benimsenmiş; Tilly'nin temel eserleri ile karşılaştırmalı literatür analizleri değerlendirilmiş ve farklı devlet biçimlerinin gelişim süreçleri örnek olay incelemeleriyle karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, savaş devletin merkezileşmesini hızlandırmış, meşru şiddet tekeli üzerinden kurumsallaşmayı sağlamış ve mali-idari kapasiteyi güçlendirmiştir. Ayrıca, savaş süreçlerinde devlet ile toplum arasında gelişen pazarlıklar yurttaşlık, temsil ve katılım gibi demokratik unsurların doğuşunu desteklemiştir. Çalışma, Tilly'nin devlet kuramını somut tarihsel vakalarla ilişkilendirerek savaşın yalnızca yıkıcı değil, aynı zamanda modernleşmeyi tetikleyen bir unsur olduğunu ortaya koymakta; böylece Türkçe sosyal bilim literatüründe devlet-toplum ilişkilerini şiddet, sermaye ve bürokrasi ekseninde yeniden değerlendiren özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding the state and the modern state is not limited to analyzing the structure or functions of a historical organization; rather, it represents a profound inquiry into humanity's social, political, global, and cultural evolution, seeking answers to the existential questions of individuals and communities. This study examines the formation of the modern state from a historical-sociological perspective, focusing on the role of war in the institutional and social transformation of the state. The modern state, shaped by the principles of rationality, secularism, and national sovereignty inherited from the Enlightenment, redefines the balance between individual freedom and collective responsibility, as well as between power and legitimacy. In this context, the study is grounded in Charles Tilly's theoretical framework articulated in the proposition that“war makes states, and states make war,”analyzing how the historical interplay among coercion, capital, and bureaucracy has influenced the formation of modern state typologies. Adopting a historical-sociological methodology, the research evaluates Tilly's seminal works alongside comparative analyses in the literature and contrasts the developmental trajectories of various state forms through case studies. The findings reveal that war accelerated the centralization of the state, reinforced institutionalization through the monopoly of legitimate violence, and enhanced fiscal and administrative capacity. Moreover, the negotiations that emerged between the state and society during wartime contributed to the development of democratic elements such as citizenship, representation, and participation. By linking Tilly's state theory with concrete historical cases, this study demonstrates that war is not solely a destructive force but also a catalyst for modernization, thereby offering an original contribution to the Turkish social science literature by re-evaluating state–society relations through the integrated dynamics of coercion, capital, and bureaucracy.