Tüketim kültürü ve gösterişçi toplum kavramları bakımından tüketimin yeni öznesi: Influencer
The new subject of consumption with respect to consumption culture and consumption society: Influencer
- Tez No: 760574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEBRAİL SADAKAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Kültürü, Tüketim Toplumu, Influencer ve Gösterişçi Tüketim, Consumption, Consumption Culture, Consumption Society, Influencer and Conspicuous Consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinden itibaren kitle iletişim araçları üzerinden gerçekleştirilen enformasyon üretimi, dolaşımı ve paylaşımı alanlarında kaydedilen gelişmelerin büyük oranda dijitalleşme kavramı aracılığıyla tarif edildiği görülmektedir. Dijitalleşme; bilgisayar, mikro elektronik ve telekomünikasyon altyapısında kaydedilen devasa ilerlemelerle anılan bütüncül yapının internet üzerinden aktarıldığı yeni bir iletişim mecrasıdır. Diğer yandan geleneksel kitle iletişimi ya da geleneksel kitle iletişim araçları odağa alınarak yapılan dijitalleşme açıklamalarında kapsamlı mecra tariflerine yer verilmesi nedeniyle dijitalleşmenin aynı zamanda yeni bir iletişim deneyimi olduğu gerçeğinin gözardı edilmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla çalışmada öncelikle dijitalleşme ile dijitalleşmenin müsebbibi olduğu kuşatıcı atmosfer çerçevesinde dijital kitle iletişim araçlarının yaratmış olduğu iletişim deneyimi tartışılmaktadır. Dijitalleşmeyle ortaya çıkan yeni iletişim deneyiminin somutlaştırılması maksadıyla sosyal paylaşım ağlarında içerik üreten ve bir çeşit sanal kanaat önderi olarak tanımlayabileceğimiz“influencer”adı verilen kimselerin faaliyetleri incelenmektedir. Çalışmanın diğer ilgi odağında günümüzde yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım ağlarından biri olarak“Instagram”bulunmaktadır. Instagram, gerek yeni bir iletişim deneyimi sunan algoritması bakımından, gerekse çalışmanın ilgi odağında bulunan influencerların yoğun olarak faaliyet gösterdiği iletişim mecrası olması dolayısıyla önem taşımaktadır. Instagram, bir yönüyle kullanıcılarına yeni bir iletişim deneyimi sunarken, diğer yandan bu mecrada içerik üreten influencerlar aracılığıyla tüketicilere tavsiyeler verilmesine ve anlık geri bildirim alınabilmesine olanak tanımaktadır. Böylece geniş kitlelere hitap edebilen influencerlar aracılığıyla tüketim deneyimi değişmekte ve yeni bir tüketim kültürünün tarifine olan ihtiyaç büyümektedir. Buna göre, değişen iletişim deneyiminin tüketim kültürü ekseninde incelenmesine duyulan ihtiyaç büyümekte ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların önemi artmaktadır. Bu maksatla dijital kitle iletişim araçlarının sunduğu yeni iletişim evreninde birer figür olarak gösterilen influencer ile influencerların faaliyetleri tüketim kültürü, tüketim toplumu ve gösterişçi tüketim bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda araştırma örneklemi olarak belirlenen toplam beş İnfluencer ile nitel araştırma yöntemi ile odak grup görüşmesi yapılarak meselenin somutlaştırılmasına gayret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the last quarter of the last century, it is seen that the developments in the fields of information production, circulation and sharing through mass media are largely described through the concept of digitalization. Digitalization; It is a new communication medium where the holistic structure, which is mentioned with the enormous advances in computer, microelectronics and telecommunication infrastructure, is transferred over the internet. On the other hand, the fact that digitalization is also a new communication experience is ignored due to the fact that digitalization explanations, which are made by focusing on traditional mass communication or traditional mass media, include comprehensive media descriptions. Therefore, in the study, first of all, the communication experience created by digital mass media within the framework of the enveloping atmosphere caused by digitalization and digitalization is discussed. In order to embody the new communication experience that emerged with digitalization, the activities of people called“Influencers”, who produce content on social networks and can be defined as a kind of virtual opinion leader, are examined. Another focus of attention of the study is“Instagram”as one of the widely used social networks today. Instagram is important both in terms of its algorithm that offers a new communication experience and because it is a communication channel where the influencers, who are the focus of attention of the study, are active. While Instagram offers a new communication experience to its users, on the other hand, it allows consumers to be given advice and receive instant feedback through influencers who produce content in this medium. Thus, the consumption experience is changing through influencers that can appeal to large audiences, and the need for a definition of a new consumption culture is growing. Accordingly, the need to examine the changing communication experience on the axis of consumption culture is growing and the importance of studies to be carried out in this direction is increasing. For this purpose, it is aimed to examine the activities of influencers and influencers, who are shown as figures in the new communication universe offered by digital mass media, in the context of consumption culture, consumption society and conspicuous consumption. In this context, an effort is made to concretize the issue by conducting focus group interviews with a total of five influencers, determined as the research sample, using the qualitative research method.