Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı: İç aktörlerin karşılaştırma analizi
The Arab Spring and the Syrian Civil War: A comparative analysis of internal actors
  1. Tez No: 981475
  2. Yazar: ŞAHİN RESUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KONUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, İç Aktörler, Muhalif Gruplar, Rejim Güçleri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı sürecinde iç aktörlerin rollerini, dinamiklerini ve etkileşimlerini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, halk ayaklanmalarının Suriye'de nasıl bir iç savaşa dönüştüğünü ve bu süreçte iç aktörlerin değişen pozisyonlarını incelemektedir. Özellikle protestoların başlangıcından itibaren rejim güçlerinin, muhalif grupların ve silahlı örgütlerin tutumları ve stratejileri detaylı olarak ele alınmaktadır. Bu kapsamda, ülkedeki etnik ve mezhebsel çeşitlilik, ordunun tutumu, muhalif grupların bölünmüşlüğü ve radikal örgütlerin ortaya çıkışı gibi faktörler incelenmektedir. İç aktörlerin dış güçlerle kurdukları ilişkiler ve bu ilişkilerin çatışma dinamiklerine etkisi de araştırmada önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Rusya, İran, Türkiye ve ABD gibi dış güçlerin farklı iç aktörlerle kurduğu ittifaklar ve bu ittifakların çatışmaların seyrine etkisi değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, iç aktörlerin stratejik tercihlerinin ve dış destek arayışlarının çatışmaların uzamasında oynadığı rol incelenmektedir. Araştırma, Suriye'deki iç aktörlerin uzlaşma potansiyellerini ve barış sürecine yönelik tutumlarını da analiz etmektedir. Çalışma, farklı grupların çıkar ve taleplerinin nasıl uzlaştırılabileceği, toplumsal barışın nasıl sağlanabileceği ve ülkenin yeniden yapılandırılması sürecinde iç aktörlerin nasıl rol alabileceğine öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak bu araştırma, Suriye İç Savaşı'nın karmaşık dinamiklerini iç aktörler üzerinden analiz ederek, benzer krizlerin önlenmesi ve yönetilmesi için önemli dersler çıkarmayı hedeflemektedir. Çalışmanın bulguları, gelecekteki kriz yönetimi stratejilerinin geliştirilmesine ve barış süreçlerinin tasarlanmasına katkı sağlayabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to comparatively analyze the roles, dynamics and interactions of domestic actors during the Syrian Civil War that began in 2011. The study examines how the popular uprisings turned into a civil war in Syria and the changing positions of internal actors in this process. Especially the attitudes and strategies of regime forces, opposition groups and armed organizations since the beginning of the protests are discussed in detail. In this context, factors such as ethnic and sectarian diversity in the country, the attitude of the army, the division of opposition groups and the emergence of radical organizations are examined. The relations established by internal actors with external powers and the impact of these relations on conflict dynamics also hold an important place in the research. In particular, the alliances established by external powers such as Russia, Iran, Türkiye and the USA with different domestic actors and the impact of these alliances on the course of conflicts are evaluated. In this context, the role played by internal actors' strategic choices and their search for external support in prolonging conflicts is examined. The research also analyzes the reconciliation potential of internal actors in Syria and their attitudes towards the peace process. The study offers suggestions on how the interests and demands of different groups can be reconciled, how social peace can be achieved, and how domestic actors can play a role in the process of restructuring the country. As a result, this research aims to analyze the complex dynamics of the Syrian Civil War through internal actors and draw important lessons for the prevention and management of similar crises. The findings of the study can contribute to the development of future crisis management strategies and the design of peace processes.