Dikili körfezi (Ege Denizi, Türkiye) kayalık sahillerinin başlıca bentik omurgasız hayvan türleri
Main bentic invertebtates spesies (aegean sea, Turkey) Dikili rocky coast
- Tez No: 98148
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Bentos, Omurgasızlar sistematiği, Dikili Körfezi, Türkiye. VII, Aegean sea, Benthos, Invertebrata systematics, Dikili Rocky Coast, Turkey VIII
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET DİKİLİ KÖRFEZİ (EGE DENİZİ, TÜRKİYE) KAYALIK SAHİLLERİNİN BAŞLICA BENTİK OMURGASIZ HAYVAN TÜRLERİ Murat AFŞAR Yüksek lisans tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Doç. Dr. Meral Öztürk Bu çalışma, Dikili Körfezi sahil şeridinin tümünü kapsayacak biçimde ve bölgedeki adalardan kuzeyde Dikili Limanı'ndan güneyde Ilıca'ya kadar toplam 8 istasyon seçilerek yapılmıştır. Bu amaçla, Mayıs 1998- Mayıs 1999 tarihleri arasında istasyonların, mediolittoral ve üst infralittoral zonlarında 12 ay boyunca 25-30 m derinliğe kadar örnekleme yapılmıştır. Alınan örnekler laboratuvarda tek tek gruplarına ayrılarak tür tayini için % 4 lük formaldehit-su karışımı bulunan kavanozlara konulmuştur. Bu çalışma sonunda Dikili Körfezi Kayalık Sahillerinde Phylum Porifera; Classis Demospongiae" dan 5, Phylum; Mollusca, Classis Bivalvia' dan 14, Prosobranchia' dan 25, Phylum; Echinodermata, Classis, Holothurioidea' dan 4, Asteroidea' dan 3, Ophiuroidea' dan 2, Echinoidea' dan 3, Phylum Arthropoda; Classis, Crustaceae' dan 8 makrobentik omurgasız hayvan türü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAIN BENTIC INVERTEBRATS SPESIES OF (AEGEAN SEA, TURKEY) IN DİKİLİ ROCKY COAST Murat AFSAR MsC in Biology Faculty Supervisor: Assos. Prof. Meral Öztürk This research was carried out in 8 main different stations. For taxonomical analysis, the samples taken from mediolittoral, infralittoral region, from 1998 May, to 1999 May. The samples were separated groups in iab. conditional and put into mix of % 4 formaldehite- water. The end of the research in rocky coast of Dikili, the macrobenthic invertebrate species was determine which consist of Phylum Porifera; Classis Demospongiae 5, Phylum; Mollusca, Classis Bivalvia 14, Prosobranchia 25, Phylum; Echinodermata, Classis, Holothurioidea 4, Asteroidea 3, Ophiuroidea 2, Echinoidea 3, Phylum Arthropoda; Classis, Crustaceae 8 species.