Dikili Körfezi (Ege Denizi, Türkiye) kayalık sahillerinin başlıca bentik algleri
Dikili bay (aegean sea, Turkey) the major benthic algae of rocky coasts
- Tez No: 90953
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Taksonomi. Algler. Flora, Dikili Körfezi, Ege Denizi, Türkiye, Taksonomy, Algae, Flora, Dikili Bay, Aegean Sea, Turkey. V
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET DİKİLİ KÖRFEZİ (EGE DENİZİ, TÜRKİYE) KAYALIK SAHİLLERİNİN BAŞLICA BENTİK ALGLERİ Araş. Gör. Oğuz KURT Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK Bu tezde. Dikili Körfezi (Ege Denizi, Türkiye) kayalık sahillerinde yayılış gösteren başlıca bentik algler (Cyanophyta, Chlorophyta, Phaeophyta ve Rhodophyta) çalışılmıştır. Örnekler, doğrudan ve serbest yada aletli dalış yapılarak, mediolittoral ve üst-infralittoral zondan toplanmıştır. Toplanan örnekler, içinde % 4'lük formaldehit-deniz suyu veya formaldehit- tatlı su bulunan kavanozlarda tespit edilmiştir. Alg tayinleri, taksoniarın morfolojik özelliklerine göre veya kesit alınarak, mikroskop altında yapılmıştır. Tayin için son kaynaklardan yararlanılmıştır. Bazı taksoniarın tayinlerinde (Rhodomelaceae ve Corallinaceae) % 10'luk HCI kullanılmıştır. Fotoğraflar mikrofotografi tekniklerine uygun olarak çekilmiştir. Bu çalışmada, Cyanophyta fdan 8, Chlorophyta'ûan 29, Phaeophyta 'dan 37 ve Rhodophyta' dan 41 olmak üzere toplam 115 takson tayin edilmiştir. Bu taksonlardan 4 tanesi {Oscillatoria boryana Bory, 1827, O. sancta (Kütz.) var. caldariorum (Hauck, 1876) Gomont, 1892, Phormıdıum anomala Rao, C.B., 1937ve Chloroclonıum cf. elongatum Borzi, 1895)“Akdeniz alg florası”için ilk kez verilirken, 1 tanesi de {Chaetomorpha chlorotica (Mont. 1846- 1849) Kütz., 1849)“Türkiye alg florası”için ilk kez belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DİKİLİ BAY (AEGEAN SEA, TURKEY) THE MAJOR BENTHIC ALGAE OF ROCKY COASTS Research Asistant Oğuz KURT M.Sc Thesis, Biology Department Thesis Advisor: Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK This thesis is a study of major benthic algae {Cyanophyta, Chlorophyta, Phaeophyta and Rhodophyta) which spread at the rocky coasts of Dikili Bay (Aegean Sea, Turkey). The examples have been gathered from mediolittoral and upper-infralittoral zones by searching the coasts and by scuba diving. The collected examples by fixing them in jars including % 4 formaldehyde-sea water or formaldehyde-fresh water. The determination of algae was made under the microscope by cutting and putting directly between lam-lamel. Current sources have been used for the determination. In some taxas' determination (members of Rhodomelaceae and Corallinaceae) %10 HCI has been used. The photographs have been taken according to the technique of microphotography. In this study 115 taxa have been determined (8 taxa of Cyanophyta, 29 taxa of Chlorophyta, 37 taxa of Phaeophyta and 41 taxa of Rhodophyta). While four of taxa (Oscillatoria boryana Bory, 1827, O. sancta (Kütz.) var. caldariorum (Hauck, 1876) Gomont, 1892, Phormidium anomala Rao, C.B., 1937 and Chloroclomum cf. elongatum Borzi, 1895) are indicated for the first time for“The Algal Flora of Mediterranean Sea”and one {Chaetomorpha chlorotica (Mont. 1846-1849) Kütz., 1849) is indicated for“The Algal Flora of Turkey Coasts”.