Tek ebeveynli aileler: İstanbul'da yaşayan babalar üzerine nitel bir araştırma
Single parent families: A qualitative research on fathers living in Istanbul
- Tez No: 981500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL BALTA ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: tek ebeveyn baba, tek ebeveynli aile, boşanma, vefat, Boşanmış aileler, Parçalanmış aileler, single father, single-parent family, divorce, bereavement, Divorced families, Broken families
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde tek ebeveynli ailelerin sayısı giderek artmaktadır. Türkiye'de boşanma sonrası çocukların çoğunlukla anneleriyle yaşamaya devam ettikleri görülmektedir. Anne ve çocuklardan oluşan bu aile tipi hem hukuki hem de kültürel olarak daha görünür ve desteklenir durumdadır. Bu nedenle tek ebeveynli ailelere ilişkin çalışmalar genellikle anne merkezli bir bakış açısıyla yürütülmektedir. Bu tez çalışmasında, Türkçe literatürde görece ihmal edilen bir konu olan tek ebeveyn babalık deneyimleri ele alınmış ve bu babaların yaşadıkları sorunların çok boyutlu incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak İstanbul'da yaşayan eşinden ayrılmış ya da eşi vefat etmiş 11 babayla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda tek ebeveyn babaların karşılaştıkları sorunlar duygusal, ekonomik, hukuki, sosyal ve çocuklarla ilişkili olmak üzere beş başlık altında toplanmıştır. Tek ebeveyn babaların sorunlarla baş etme yöntemleri ve yararlandıkları destek mekanizmalarının işlevselliği analiz edilmiştir. Bu tez, tek ebeveyn babalık deneyiminin, toplumsal cinsiyet rollerini ve erkeklik normlarını nasıl dönüştürdüğüne odaklanmaktadır. Çalışma, yapısal işlevselcilik ve feminist kuram çerçevesinde, babaların hem ekonomik sağlayıcılık hem de bakım veren rollerini üstlenmek zorunda kaldıkları durumlarda hegemonik erkekliğin sorgulandığını iddia etmektedir. Çalışmanın sonucunda tek ebeveyn babalığın hem toplumsal cinsiyet rolleri hem de aile içi işlevlerin yeniden dağılımı açısından önemli bir dönüşüm alanı oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, the number of single-parent families has been steadily increasing. In Turkey, it is observed that children generally continue to live with their mothers following divorce. This family structure, consisting of the mother and child, is both legally and culturally more visible and supported. Consequently, studies on single-parent families have largely been conducted from a mother-centered perspective. This thesis focuses on an underexplored topic within the Turkish literature — the experiences of single fathers — and aims to examine the multifaceted challenges these fathers encounter. Using the snowball sampling method, in-depth interviews were conducted with 11 fathers living in Istanbul who were either divorced or had lost their spouses. Based on the findings, the challenges faced by single fathers were categorized under five themes: emotional, economic, legal, social, and child-related issues. The study also analyzed the coping strategies adopted by these fathers and the functionality of the support mechanisms they relied on. This thesis focuses on how the experience of single fatherhood transforms gender roles and masculinity norms. Within the framework of structural functionalism and feminist theory, the study argues that hegemonic masculinity is challenged in situations where fathers are compelled to assume both the roles of economic provider and caregiver. The findings indicate that single fatherhood constitutes a significant sphere of transformation in terms of both gender roles and the redistribution of family functions.