“Gardner'ın çoklu zeka kuramı ve öğrenme stilleri”eğitiminin,öğretmenlerin bireysel farklılıklara yaklaşımlarındaki değişimlere etkisi: Kapsayıcı eğitim, farklılaştırılmış öğretim tutumları, uygulama engelleri ve çözümleri üzerine bir araştırma
The effect of“Gardner's multiple intelligence theory and learning styles”training on changes in teachers' approaches to individual differences: A study on inclusive education, differentiated teaching attitudes, implementation obstacles, and solutions
- Tez No: 981522
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYSAL AŞKUN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Öğrenme Stilleri, Farklılaştırılmış Öğretim, Kapsayıcı Eğitim, Bireysel Farklılıklar, Öğretmen Tutumları, Eğitimde Önyargılar, Eğitimde Dönüşüm, Multiple Intelligences Theory, Learning Styles, Differentiated Instruction, Inclusive Education, Individual Differences, Teacher Attitudes, Educational Bias, Educational Transformation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
“Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı ve Öğrenme Stilleri”eğitiminin, öğretmenlerin bireysel farklılıklara yaklaşımlarındaki değişimlere etkisi: kapsayıcı eğitim, farklılaştırılmış öğretim tutumları, uygulama engelleri ve çözümleri üzerine bir araştırma“ Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin bireysel farklılıklara yönelik tutumlarını değerlendirmek ve Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı ile Öğrenme Stilleri temelli kısa süreli bir eğitimin, öğretmenlerin kapsayıcı eğitim ve farklılaştırılmış öğretim yaklaşımlarına ilişkin tutumlarında nasıl bir değişim yarattığını çok boyutlu olarak incelemektir. Araştırma, öğretmenlerin bireysel farklılıkları tanıma, kapsayıcı sınıf ortamları oluşturma, farklılaştırılmış öğretim uygulamalarını benimseme ve önyargılarıyla yüzleşme düzeylerini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Çalışma, karma yöntem deseninde yapılandırılmıştır. Nicel boyutta, deney ve kontrol gruplarına ”Farklılaştırılmış Öğretim Tutum Ölçeği“, ”Kapsayıcı Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği“ ve ”Kapsayıcı Eğitim Özyeterlik Ölçeği" ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Nitel boyutta ise deney grubundaki öğretmenlerin açık uçlu değerlendirme sorularına verdikleri yazılı yanıtlar içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Deney grubuna Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı, öğrenme stilleri, farklılaştırılmış öğretim ve kapsayıcı eğitim konularında üç saatlik bir öğretmen eğitimi verilmiştir. Nicel analiz sonuçlarına göre, deney grubunda farklılaştırılmış öğretim ve kapsayıcı eğitim tutumlarında genel olarak olumlu yönde bir değişim eğilimi gözlenmiş; ancak bu değişimlerin çoğu istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Buna karşın bazı maddelerde ve alt boyutlarda (örneğin vizyon ve farklılaştırma) anlamlılığa yaklaşan gelişmeler kaydedilmiştir. Nitel bulgular, öğretmenlerin eğitim sonrasında bireysel farklılıklara ilişkin daha bilinçli ve öğrenci merkezli olmaya yatkın bir bakış açısı geliştirdiklerini; ancak uygulamada sistemsel engeller (zaman yetersizliği, materyal eksikliği, kalabalık sınıflar) nedeniyle zorluk yaşayacakları inancında olduklarını ortaya koymuştur. Demografik değişkenlere göre analizlerde anlamlı farklılıklar bulunmamakla birlikte, sınıf öğretmenlerinde bireysel farklılıklara yönelik tutumların daha olumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı hakkında ön bilgi düzeylerinin tutum değişimlerini etkilediği; hiç bilgi sahibi olmayanların daha yüksek farkındalık artışı gösterdiği saptanmıştır. Araştırmanın bulguları, kısa süreli eğitim programlarının öğretmenlerin bireysel farklılıklara ilişkin tutumlarında farkındalık düzeyinde olumlu bir etki oluşturabildiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, bu tür programların kalıcı bir dönüşüm sağlaması ve sınıf içi uygulamalara yansıyabilmesi için uzun soluklu, sistematik ve sürekli destekleyici eğitim müdahalelerine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, öğretmen yetiştirme programlarının içeriklerinin, bireysel farklılıklar, kapsayıcı eğitim anlayışı ve çoklu zekâ kuramına dayalı öğretim yaklaşımlarına daha geniş ölçekte yer verecek şekilde yeniden yapılandırılmasının önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF“GARDNER'S MULTIPLE INTELLIGENCE THEORY AND LEARNING STYLES”TRAINING ON CHANGES IN TEACHERS' APPROACHES TO INDIVIDUAL DIFFERENCES: A STUDY ON INCLUSIVE EDUCATION, DIFFERENTIATED TEACHING ATTITUDES, IMPLEMENTATION OBSTACLES, AND SOLUTIONS The purpose of this study is to examine teachers' attitudes toward individual differences and to investigate, in a multidimensional manner, the impact of a short- term training program based on Gardner's Theory of Multiple Intelligences and Learning Styles on teachers' attitudes toward inclusive education and differentiated instruction. Specifically, the research aimed to assess teachers' capacity to recognize individual differences, establish inclusive classroom environments, adopt differentiated instructional practices, and confront their own biases. The study was designed within a mixed-methods framework. In the quantitative dimension, the“Differentiated Instruction Attitudes Scale,”the“Inclusive Education Attitudes Scale,”and the“Inclusive Education Self-Efficacy Scale”were administered as pre- and post-tests to both experimental and control groups. In the qualitative dimension, written responses of teachers in the experimental group to open-ended evaluation questions were analyzed through content analysis. The experimental group received a three-hour professional development program covering Gardner's Theory of Multiple Intelligences, learning styles, differentiated instruction, and inclusive education. The quantitative findings indicated a general positive tendency in the experimental group's attitudes toward differentiated instruction and inclusive education; however, most of these changes did not reach statistical significance. Nevertheless, certain items and sub-dimensions (e. g. vision and differentiation) displayed improvements approaching significance. The qualitative results revealed that following the training, teachers adopted a more student-centered and awareness- oriented perspective on individual differences. Yet, they also expressed concerns regarding systemic barriers to implementation, such as time constraints, lack of materials, and overcrowded classrooms. Analyses across demographic variables showed no statistically significant differences, although classroom teachers demonstrated more favorable attitudes toward individual differences. Furthermore, prior knowledge of Gardner's theory was found to influence attitudinal change: teachers with no previous familiarity exhibited greater increases in awareness. Overall, the findings suggest that short-term professional development programs can positively influence teachers' awareness of individual differences. However, achieving sustainable transformation and observable classroom practices requires long-term, systematic, and continuously supported interventions. In this regard, it is argued that teacher education programs should be redesigned to more comprehensively integrate content on individual differences, inclusive education, and multiple intelligences-based instructional approaches.