The effect of multiple intelligence-based instruction on learning and attitudes of the sixth graders in English language teaching
Çoklu zeka temelli uygulamaların İngilizce dili öğretiminde altıncı sınıf öğrencilerinin öğrenme ve tutumlarına etkisi
- Tez No: 270873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUL KASIM VARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Geleneksel Yöntem, Multiple Intelligence Theory, Traditional Method
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada Howard Gardner?ın Çoklu Zekâ Kuramı tanıtılmı? ve bu kurama uygun ders yapılandırmasının 6. sınıf öğrencilerin öğrenme düzeylerine ve tutumlarına nasıl etki ettiği ara?tırılmı?tır.Bu, tek grup ön-test, son-test desenini benimseyen deneysel bir çalı?madır. Ara?tırma, Akku? ?stanbul Menkul Kıymetler Borsası (?MKB) Yatılı ?lköğretim Okulu (Y?BO)?ndaki 28 altıncı sınıf öğrencisine uygulanmı?tır. Uygulama boyunca ?Geni? Zaman? (Simple Present Tense) yapısı geleneksel öğretim yöntemleriyle, ??imdiki Zaman? (Present Continuous Tense) yapısı Çoklu Zekâ Kuramı etkinlikleriyle ara?tırmacı tarafından öğrencilere anlatılmı?tır. Altı haftalık bu ara?tırma çoklu zekâ temelli öğretimin öğrencilerin ba?arı ve derse kar?ı tutumlarında geleneksel yönteme nispetle deği?ikliğe yol açıp açmadığını belirlemek için uygulanmı?tır. Ara?tırmada öğrencilere uygulanan ?ngilizce yeterlilik testleri, tutum ölçeği ve çoklu zekâ envanterinden elde edilen bilgiler SPSS (v.15) paket programı ile analiz edilmi?tir.Bu deneysel çalı?ma Çoklu Zekâ Kuramının ?ngilizce öğretimi sürecindeki önemini tutum ve ba?arı açısından incelemektedir. Ara?tırma sonucunda, son-test sonuçları Çoklu Zekâ temelli öğretimin geleneksel öğretim yöntemlerine kıyasla öğrencilerin öğrenme düzeylerinde anlamlı bir fark yaratmadığını ortaya çıkarmı?tır. Bununla birlikte Çoklu Zekâ uygulamaları ile ?ekillenmi? derslerin ardından, öğrencilerin ?ngilizce dersini kolay ve eğlenceli olarak değerlendirmeleri, kendilerini bu derste rahat ve ba?arılı olarak görmeleri ve hedef dilde sınıf içi etkile?imini daha rahat kurmaları bakımından ?ngilizce dersine kar?ı tutumlarında olumlu deği?iklikler gözlemlenmi?tir.
Özet (Çeviri)
In this research, Howard Gardner?s Multiple Intelligence Theory is described and it is investigated how MI-based instruction affected sixth grade students? learning level and attitudes in English language teaching.This is an experimental study which adopted single group pre-test and post-test design. The research was applied to 28 sixth graders in Akku? ?MKB Regional Boarding School. During the research the ?Simple Present Tense? was taught with the traditional teaching methods and the ?Present Continuous Tense? was presented with the activities of MI Theory to the students by the researcher. This six week research was administered to determine whether MI-based instruction caused a change on the students? success and attitudes towards English with respect to traditional teaching. In the study, the data which were obtained from English proficiency tests, the attitude scale and multiple intelligences inventory were analyzed by using SPSS (v.15).This experimental study examined the importance of MI Theory in the process of English language teaching in terms of success and attitude. At the end of the research, the post-test results revealed that MI-based instruction did not create a statistically significant difference on learning level of the students in comparison to traditional teaching methods. However, after the lessons which were equipped with the activities of multiple intelligence positive changes were observed on the attitudes of the students towards English in terms of finding English lessons easy to learn and enjoyable to study, feeling themselves comfortable and successful in the lessons and establishing classroom interaction in the target language more easily.